Domene og webhotell fra OnNet.no

    Denne artikkelen er del 16 av 16 artikler om Logistikk

    Denne artikkelen er del 2 av 2 artikler om Leie lokaler

Hva er et minilager (lagerhotell)?

I Norge er minilagre et relativt nytt fenomen. De første minilagrene kom til Norge på begynnelsen av 1990-tallet, mens de har vært et vanlig fenomen i USA siden 1970-tallet.

Et minilager, også kalt lagerhotell, er et selvbetjent lagerrom du kan leie. Minilagrene er normalt ubemannet og de finnes i ulike størrelser. De konkurrerer seg imellom på hvilke funksjoner de tilbyr, i tillegg til lokalisering og pris.

Siden lagret er ubemannet må du enten ringe et bestemt telefonnummer eller installere en app på mobilen din som du kan bruke for å åpne lagerdøren til lagerbygget og ditt minilager. Gjenstandene kan oppbevares løst eller i kasser. F.eks. i eurokasser, banankasser eller andre oppbevaringsbokser. Disse lagerhotellene finnes både som korttids- og langtidsleie lagre.

Hvem passer et minilager for?

Et minilager er den perfekte løsningen for såvel private som organisasjoner og bedrifter som trenger et lite lagerrom som de kan styre selv. Siden alt er basert på “gjør-det-selv prinsippet” og anleggene er ubetjente er dette ikke løsningen for bedrifter som trenger et betjent lagerlokale.

Privatpersoner leier ofte et minilager i forbindelse med flytting, lagring av sesongbaserte gjenstander som feks. vinterhjul, ski og utemøbler, mellomlagring av møbler i forbindelse med oppussing, o.l.

Små-og mellomstore bedrifter bruker minilager til lagring av varer, maskiner, utstyr, møbler, arkiv, sesongvarer o.l.

Hva kan lagres i et minilager?

I utgangspunktet kan du lagre hva som helst i et lagerhotell, bortsett fra ferskvarer, brannfarlig væske og gjenstander som lukter vondt.

Lagerhotell typer

Det finnes tre typer lagerhotell i Norge:

  1. Innendørs minilager – et lager som er lokalisert innendørs i et større lagerbygg.
  2. Kontainer basert minilager – her lagrer du tingene dine i en utendørs kontainer. Dette er de rimeliste minilagrene.
  3. Mobilt minilager – her blir minilaget, i form av en kontainer, kjørt ut til deg. Når du har puttet inn dine gjenstander i lagret blir lagerrommet låst inn i en lagerhall. Med et mobilt minilager slipper du å bruke bil eller tilhenger for transport.

Varmtlager eller kaldtlager?

Foruten at du må bestemme deg for hvilken type minilager du ønsker, må du også ta stilling til om du trenger et varmlager eller om det holder med et kaldlager. Forskjellen mellom disse to lagrene er:

  • Varmtlagring/temperert lagring: Et temperert lager er et oppvarmet lager som opprettholder en jevn temperatur og luftfuktighet året rundt. Takke være ventilasjonsanlegget lagret har blir det aldri for varmt eller kalt i ditt lagerrom. Her kan du oppbevare fukt og temperatur følsomme ting som bilag, kunst, møbler, innbo og andre skjære gjenstander som ikke tåler front eller høy luftfuktighet. Tempererte lagre er som regel innendørs minilagre med lagerrom.
  • Kaldtlagring: At et lager er kaldt betyr at lagerområdet ikke er oppvarmet. Slike lagre befinner seg ofte utendørs. Den naturlige temperaturen ute avgjør dermed lagerrommets temperatur. Hvis lageret består av lagercontainere (containerbasert minilager), vil disse være tette og tørre. I slike lagerrom kan du lagre biler, motorsykler, maskiner o.l. gjenstander som ikke er følsomme for svingninger i temperaturen eller luftfuktigheten.

Lagerhotell størrelser

Minilagrene finnes i alle størrelser, avhengig av hvilken lagerhotell type du velger. De minste starter på rundt 1,5 kvadratmeter og går opp til rundt 15 kvadratmeter. De minste lagrene er normalt de innendørs lagrene, mens de største er de kontainer baserte.

Har du et minilager på 1,5 kvadratmeter har du plass til opp til 60 flytteesker (avhengig av eske størrelsen) eller innboet til en liten ettroms-leilighet. Øker du lager størrelsen til 6 kvadratmeter har du normalt plass til innboet til en 1-roms leilighet (ca. 50 kvadratmeter). Et minilager på 15 kvadratmeter har plass til innboet til en 3-roms leilighet, i følge morespacestorage.co.uk.

Sikkerhet

Sikkerheten til lagerhotellet er også noe du må tenke på når du skal velge minlager. Spesielt hvis du skal oppbevare noe verdifullt. Noen innendørs minilagre føles som om å komme til “Fort Knocks“, mens andre utendørs kontainer baserte minilager står ubeskyttet på et mørkt område uten kameraevervåking. 

De som setter sikkerheten i høysete tilbyr idag ikke bare kamera-overvåking, alarm anlegg og vekter tjenester, men også en app med digital nøkler som du kan installere på mobilen din for å få tilgang til ditt minilager.

Spør også om hvilken forsikring de har i tilfelle det skulle bli et innbrudd i ditt minilager. Dekker ikke forsikringen den verdien som lagres i minilagret lever du farlig.

Nøkler, lagerstyring og administrasjon

Hvordan får du tilgang til ditt minilager? Må du fortsatt ringe et bestemt nummer, slå inn en kode på en kodelås eller tilbyr leverandøren digitale nøkler som er fremtidens måte å låse seg inn på et minilager?

Når det gjelder å digitalisere minilageret har FlexiStore overrasket meg. De er Norges første appstyrte minilager. Etter at du har installert appen deres på mobilen får du:

  • digitale nøkler til lagerrommet ditt som du kan dele med venner og familie.
  • full oversikt over hva du har oppbevart.
  • tilgang på klimakontroll og support.
  • muligheten til å bestille transport til lageret via appen.
Minilager
Kilde: https://www.flexistore.no/bedrift

Hvor mye koster det å leie lagerplass?

Leie av minilager koster mellom 700-2.700 kroner avhengig av type lagerhotell, størrelsen og hvor lenge du ønsker å leie. Den gjennomsnittlige prisen på et minilager på 2,5 kvadratmeter ligger rundt 800 kroner, mens et minilager på 15 kvadratmeter ligger på rundt 2.500 kroner viser en rask prissammenligning i Google. Denne prisen vil imidlertid variere enormt fra sted til sted. Dyrest er det å leie i Oslo og de andre storbyene, mens det er rimeligst utenfor tettstedene.

Ettersom de kontainer baserte minilagene er de største er de også de dyreste, men ser du på prisen per kvadratmeter er de dyreste minilagrene de innendørs lagerhotellene.

Hva må du vurdere når du skal velge minilager?

Når du skal velge et minilager må du vurdere:

Beliggenhet – I likhet med når du skal velge hvor du skal bo eller sette opp ditt kontor er beliggenheten det avgjørende kriteriet. Spesielt hvis du har behov for å kunn reise innom dette lageret regelmessig. Jo kortere reiseveien er, jo mer tid sparer du. Tid spart er som kjent også penger spart.  

Størrelse – Hvor stor lagerplass trenger du? Er plassbehovet ikke så stort er et innendørs minilager normalt den beste løsningen. Har du behov for 8 kvadratmeter eller mer med lagerplass er et kontainer basert minilager løsningen.

Varmt eller kaldt lager – Har du behov for et varmtlager, med stabil temperatur og luftfuktighet? I så fall er et innendørs minilager tingen for deg. 

Sikkerhet – Hvilke krav til sikkerheten stiller du? Jo mer verdifulle gjenstander som skal lagres, jo viktigere er det at du sjekker hvilken sikkerhet minilageret tilbyr deg.

Nøkler og administrasjon – Hvordan får du tilgang til minilageret og hvordan kan du administrere det?

Du leser nå artikkelserien: Logistikk

  Gå til neste / forrige artikkel i artikkelserien: << Lagerstyring
    Andre artikler i serien er: 
  • Logistikk
  • Supply Chain Management (Forsyningskjedeledelse)
  • Beskrivelse av den totale vareflyten i logistikksammenheng
  • Sentralisering og desentralisering
  • Maktforhold i forsyningkjeden
  • Distribusjonssenter og Cross-Docking
  • Tredjeparts logistikkpartner
  • Design av transportnettverk
  • Logistikkostnader
  • FIFO og LIFO prinsippet
  • Lagringssystem
  • Bestillingsystemer
  • Logistikk prognoser
  • Innkjøp
  • Lagerstyring
  • Minilager (lagerhotell) – en guide
  • Du leser nå artikkelserien: Leie lokaler

      Gå til neste / forrige artikkel i artikkelserien: << Leie lokale
        Andre artikler i serien er: 
  • Leie lokale
  • Minilager (lagerhotell) – en guide