Flytt ditt nettsted til våre Lightspeed webhotell, med cPanel, og
få 3-6 ganger raskere nettsider enn i dag. Pris: fra kr. 119/pr. år.

Hårfargen avgjøres av genene våre

Hårfarge bestemmes av mengden av et pigment som kalles melanin i håret. En overflod av en type melanin, kalt eumelanin, gir folk svart eller brunt hår. En overflod av et annet pigment, kalt pheomelanin, gir folk rødt hår.

Type og mengde melanin bestemmer hårfarge
Hårfarge Type og mengde melanin
Svart Stor mengde eumelanin
brun Moderat mengde eumelanin
Blond Veldig lite eumelanin
rød For det meste pheomelanin med litt eumelanin

Type og mengde melanin i hår bestemmes av mange gener, selv om lite er kjent om de fleste av dem. Det best studerte hårfargegenet hos mennesker kalles MC1R. Dette genet gir instruksjoner for å lage et protein kalt melanocortin 1-reseptoren, som er involvert i banen som produserer melanin. Melanocortin 1-reseptoren styrer hvilken type melanin som produseres av melanocytter. Når reseptoren er slått på (aktivert), utløser den en serie kjemiske reaksjoner inne i melanocytter som stimulerer disse cellene til å lage eumelanin. Hvis reseptoren ikke er aktivert eller blokkeres, lager melanocytter pheomelanin i stedet for eumelanin. Mange andre gener er også med på å regulere denne prosessen. De fleste har to fungerende kopier av MC1R gen, ett arvet fra hver av foreldrene. Disse personene har svart eller brunt hår på grunn av den høye mengden eumelanin. Det anslås at mer enn 90 prosent av mennesker i verden har brunt eller svart hår.

Du må logge inn for å se resten av innholdetVennligst . Ikke medlem? Bli med oss
Kjetil Sander (f.1968) er eStudie.no sin grunnlegger. I tillegg er han daglig leder for bl.a. webbyrået og hostingselskapet OnNet AS. En entrepenør og forretningsutvikler med over 25 års entrepenør- og ledererfaring.