Domene og webhotell fra OnNet.no

Hva er 3D-printing?

3D-printere er en skriver som produserer håndfaste, solide objekter gjennom å bygge opp mange lag av plast eller andre materialer i flytende eller pulverform. 3D-printere er idag i stand til å presist gjengi digitale designmodeller. De er derfor mye brukt for å lage prototype og modeller av noe. Noe som det er viktig for en entrepenør å være klar over når prototypen av forretningsideen skal lages.

Prosessen styres av et dataprogram, og foregår i spesielle prototypemaskiner som også kalles 3D-skrivere. Fordelen med 3D-printing er at man ut fra 3D-datafilen kan lage en fysisk del raskt og kostnadsgunstig, og uten bruk av støpeverktøy. 3D-printing skiller seg fra andre typer produksjon ved at den ikke benytter noen form for kutting eller drilling.

3D-printere har eksistert siden 1980-tallet, men det er først de siste årene disse har blitt avanserte og kostnadseffektive nok til kommersiell bruk. Nå kan man få brukbare 3D-printere for ca 20.000 NOK. Det finnes både kommersielle og frie (open source) 3D-skrivere. 3D-skrivere med åpen standard (open source) er RepRapog Ultimaker.

3D-printing anvendes idag eksempelvis innen produktutvikling og industridesign, innen arkitektur og annen modellbygging, og innen ortopedi og tekniske hjelpemidler.

You need to be logged in to view the rest of the content. Vennligst . Ikke medlem? Bli med oss
Kjetil Sander
Kjetil Sander (f.1968) grunnlegger, redaktør, forfatter og serieentreprenør. Gunnla Kunnskapssenteret.com i 2001 (i dag eStudie.no) og har siden vært portalens redaktør. Utdannet Diplom økonom og Diplom markedsfører fra BI/NMH. Har i dag mer enn 30 års erfaring som serieentreprenør, leder og styremedlem.