Domene og webhotell fra OnNet.no

I denne artikkelserien vil du lære alt du trenger å vite om kostnader og hvilke kostnadtyper som finnes. I denne første artikkelen går vi igjennom kostnadsbegrepet generelt og hva som skiller kostnader fra utgifter og utbetalinger. Hvilke øvrige artikler som inngår i denne artikkelserien finner du under denne artikkelen.

Hva er forskjellen på en kostnad, utgift og utbetaling?

Mange bruker begrepene kostnad, utgift og utbetaling om hverandre som om de skulle bety det samme. Det gjør de ikke. La oss derfor starte med å definere hvert av disse tre begrepene.

Definisjon på kostnad:

“Kostnad er forbruk av ressurser målt i penger”

Definisjon på utgift:

“En utgift er en forpliktet utbetaling (betalingsforpliktelse) som gjengjeldelse for ytelse (vare, tjeneste, arbeid o.l.) man har mottatt eller indirekte kostnader som forplikter en fremtidig utbetaling (f.eks. skatter, avgifter o.l.)”

Definisjon på utbetaling:

“En utbetaling er å dekke en betalingsforpliktelse”

Utgifter, kostnader og utbetalinger er som regel ikke sammenfallende i tid. Utgifter og utbetalinger inntreffer på et eller annet tidspunkt, mens kostnader i de fleste tilfeller påløper over et tidsrom.

La meg ta et eksempel for å forklare forskjellen mellom disse begrepene:

Du går for å kjøpe 2 ferdigpizzaer som du kan steke hjemme i din nærbutikk. I det du legger ferdigpizzaene i handlekurven og legger varene på disken har du pådradd deg en utgift, det vil si en betalingsforpliktelse. Når du så betaler regningen fra kassadama foretar du en utbetaling, det vil si dekker dine betalingsforpliktelser gjennom å betale penger for ferdigpizzaene. Når du så senere kommer hjem og steker den ene av de to pizzaene til kr. 39.- per stk, har du pådratt deg en kostnad på kr. 39.-. Dette fordi du da har forbrukt den ene ferdigpizzaen gjennom å steke og spise den.

Legg her merke til at kostnaden er kr. 39 og ikke kr. 78 som var utbetalingen for ferdigpizzaene. Dette fordi du kun har forbrukt 1 av de 2 ferdigpizzaene. Den andre ligger fortsatt i fryseren. Den er derfor ikke forbrukt og er derfor heller ingen kostnad før den blir tatt ut og stekt i stekeovnen (forbrukt).

Hva er en kostnad?

You need to be logged in to view the rest of the content. Vennligst . Ikke medlem? Bli med oss