Flytt ditt nettsted til våre Lightspeed webhotell, med cPanel, og
få 3-6 ganger raskere nettsider enn i dag. Pris: fra kr. 119/pr. år.

For å kunne publisere et eget nettsted trenger du et domene som du kan knytte nettstedet til. Det samme domene kan du så knytte et ubegrenset antall e-postkontoer til.

Hva er et domene?

På internett finner datamaskinene hverandre ved hjelp av Internet Protocol adresser (IP adresser). Dette er en tallkode består av fire hele tall under 256 adskilt med punktum, f.eks. er 82.117.44.66.

Siden slike IP adresser oppfattes som intetsigende og er vanskelige å huske ble derfor «Domain Name System (DNS)» lansert slutten av 80-tallet som erstattet disse IP-adressene, med beskrivende ord. Dette ordet kaller vi et domene eller domain name på engelsk. Eksempler på domener er estudio.no, facebook.com, vg.no og google.com.

Funksjonen til et domene er dermed å gjøre om en IP-adresse til et forstålige ord som er lett å huske.

Et domene kan teknisk beskrives slik:

Et domene er et navn som inngår i en URL, og består alltid av to deler; – et domene og et topp-domene, også kalt TLD.

For at domene skal virke, må URL-en også inneholde en angivelse av hvilken protokoll som skal brukes. Dette kan illustreres slik:

Hva er et domene?


URL

Du må logge inn for å se resten av innholdetVennligst . Ikke medlem? Bli med oss
Kjetil Sander (f.1968) er eStudie.no sin grunnlegger. I tillegg er han daglig leder for bl.a. webbyrået og hostingselskapet OnNet AS. En entrepenør og forretningsutvikler med over 25 års entrepenør- og ledererfaring.