Økosystem som forretningsmodell

Siden det koster minst 5 ganger så mye å skaffe en ny kunde som å holde på en eksisterende. Samtidig som det er mer lønnsomt å tjene et mindre beløp på en kunde igjen og igjen til evig tid istedenfor å tjene mye penger på dem kun en gang, prøver stadig flere større selskaper å bygge opp sin forretningsmodell som et økosystem.

Hva er et økosystem som forretningsmodell?

Økosystem som forretningsmodell vil si at virksomheten organiserer sine verditilbud i et sirklulært system (kretsløp), hvor det endelige målet ikke er å selge et hovedprodukt, f.eks. en iPhone til kunden, men en serie av produkter og tjenester som hører sammen og som kunden vil trenge etter at de har skaffet seg hovedproduktet.

Økosystem som forretningsmodell vil si at hovedproduktet kun blir sett på som inngangsbilletten kunden må betale for å få tilgang til et større øko-system av tilhørende tjenester til hovedproduktet.

Eksempel ->> Apple

Et eksempel på økosystem er Apple sin forretningsmodell. Ikke bare lager de hardwaren, de fysiske enhetene, folk trenger for å ta del i det globale og digitale nettverkssamfunn. De lager også operativsystemet brukerne trenger for å kunne bruke sine enheter (datamaskin, nettbrett, klokke og mobil), slik at brukerne blir låst til å måtte bruke deres programvare sammen med deres enheter. 

Når dette var på plass åpent de døren for at andre tredjepartsutviklere kunne utvikle programmene kundene deres trengte for å kunne utnytte mulighetene deres iPhone gav dem. Disse programmene kan de tilby kundene til Apple gjennom Apple AppStore, mot å gi Apple en del av inntektene deres apper genererer dem. I dag tjener Apple en stadig større andel av pengene sine fra denne AppStore butikken. De har også sin egen betalingsløsning (wallet) for å tjene penger på også alle transaksjonene som gjøres for å kjøpe og vedlikeholde sine apper.

apple-ecosystem

Naturens kretsløp brukes som forbilde

You need to be logged in to view the rest of the content. Vennligst . Ikke medlem? Bli med oss
Kjetil Sander

Kjetil Sander

Kjetil Sander (f.1968) grunnlegger, redaktør, forfatter og serieentreprenør. Gunnla Kunnskapssenteret.com i 2001 (i dag eStudie.no) og har siden vært portalens redaktør. Utdannet Diplom økonom og Diplom markedsfører fra BI/NMH. Har i dag mer enn 30 års erfaring som serieentreprenør, leder og styremedlem.