Domene og webhotell fra OnNet.no

I denne artikkelserien lærer du hva en database og database design er, IR-modellen og en beskrivelse hvordan du går frem for å utvikle en egen database.

Hva er en database?

En database er et elektronisk arkiv som kan sammenlignes med et manuelt arkivskap. Forskjellen er bare at informasjonen blir lagret i et elektronisk lagringsmedium (f.eks. på en harddisk), istedenfor på papir i et arkivskap.

Databasen er et program som kan kjøres på alle datamaskiner, men de er mest brukt i informasjonssystemer som benytter en klient-server arkitektur

database

Illustrasjonen over viser en database som har koblet til seg en lag rekke brukere fra ett eller flere datasystemer som alle søker etter og henter dataene de trenger fra en og samme database, før de eventuelt oppdaterer eller legger til nye data i denne databasen. 

Fordelen med en database er som du ser at mange forskjellige brukere og systemene kan dele de samme dataene som ligger samlet i en felles database. Så snart en bruker endrer eller legger til noen av disse dataene blir de oppdaterer i sanntid hos alle brukerne som er koblet til databasen.

Hvorfor bruke databaser?

En database gjør det enklere og raskere å finne tilbake til informasjonen, samtidig som informasjonen blir tilgjengelig for alle som er knyttet til databasen, istedenfor bare de som har tilgang på arkivskapet.

Eksempler på databaser de er biltilsynets bilregister, folkeregisteret, Brønnøysund registrene og politiets strafferegister. De fleste organisasjoner har i dag utviklet egne databaser som inneholder informasjon om kunder, produkter o.l. Som regel er disse databasene koblet sammen slik at det skal være mulig å kombinere opplysninger fra flere databaser samtidig.

Eksempel på bruk av databaser

You need to be logged in to view the rest of the content. Vennligst . Ikke medlem? Bli med oss
Kjetil Sander (f.1968) grunnlegger, redaktør, forfatter og serieentreprenør. Gunnla Kunnskapssenteret.com i 2001 (i dag eStudie.no) og har siden vært portalens redaktør. Utdannet Diplom økonom og Diplom markedsfører fra BI/NMH. Har i dag mer enn 30 års erfaring som serieentreprenør, leder og styremedlem.