Operativsystemet styrer alt som skjer på serveren og avgjør hvilke teknologier de er mulig å installere på serveren.
Siden operativsystemet bestemmer hvordan brukeren og andre programmer kan kommunisere med datamaskinen er dette det mest grunnleggende valget på programvare siden.
Hvilket operativsystem man bør velge å satse på er avhengig av hvilke programmer virksomheten har tenkt å kjøre på serverne og hvilket utstyr og programmer serverne må kunne integreres mot.
Her går valget i prinsippet ut på å velge:
- Unix – et stormaskin system utviklet av IBM på 1980-tallet, men brukes fortsatt av mange super-maskiner på grunn av sin ytelse og driftssikkerhet. Normalt ikke et alternativ for norske virksomheter, da det er et fåtall dataprogrammer som kan kjøres på denne plattformen.
- Linux – det dominerende operativsystemet idag med en markedsandel mellom 50 – 60%. En “open-source” variant av Unix. Meget driftssikker, rask og stabil plattform som kan kjøre alle teknologier bortsett fra Microsoft sine patenterte teknologier, f.eks. MS Access, MS Office, MS SQL og ASP.NET plattformen. 496 av verdens Fortune Topp 500 selskaper benytter idag Linux som operativsystem for sine servere. Noe som forteller hvor dominerende denne plattformen er idag for større selskaper.
- Windows – Microsoft sitt operativsystem. Brukes hovedsakelig av dem som trenger støtte for Microsoft sine patenterte teknologier. Taper ofte mot Linux på grunn av dårligere sikkerhet, stabilitet og ytelse. I underkant av 20% av serverne i verden kjører idag denne teknologien.
I tillegg finnes det noen andre operativsystem som til sammen utgjør under 20% av verdens serverpark.
Du leser nå artikkelserien: Teknologi som kjerneprosess