Domene og webhotell fra OnNet.no

    Denne artikkelen er del 1 av 9 artikler om Søke jobb

Søke jobb
Photo by bruce mars

Hvordan går du frem for å søke på en jobb når du er ferdig med din utdannelse eller ønsker nye utfordringer? I denne artikkelserien lærer du hvordan du går frem for å finne din drømmejobb og hva du må gjøre for å få denne ledige stillingen.

Karriereplanlegging

Start med å finne ut hva slags jobb du ønsker deg. Tenk her 5-10 år frem i tid. Hva er din drømmejobb? Hva ønsker du å jobbe med om 5-10 år? Det er viktig å tenke langsiktig, da det tar tid å bli kvalifisert til denne drømmejobben. Den eneste måten å bli kvalifisert til denne jobben på er å sørge for at jobben du søker på i dag gjør deg kvalifisert til din neste jobb på denne karrierestigen. Les vår artikkel om fremtidens yrker for å få litt bedre innsikt omkring hvilke yrker vi vil trenge i fremtiden.

Samtidig som du prøver å kartlegge hva som er din fremtidige drømmejobb, er det viktig å kartlegge hva slags kvalifikasjoner denne jobben krever for å avgjøre om du er kvalifisert. Siden du som regel ikke er kvalifisert for denne drømmejobben i dag går karriereplanlegging på å sørge for at din neste jobb gir deg disse kvalifikasjonene i kombinasjon med etterutdanning og kursing. Hva du må tenke på i denne sammenheng går vi igjennom i artikkelen “Hva slags jobb ønsker du deg og er du kvalifisert?“.

Finn ledige stillinger

Når du vet hva slags jobb du ønsker deg og hva slags jobber som det er realistisk å søke på, er neste utfordring å finne de ledige stillingene innenfor disse yrkesgruppene. 

I artikkelen “Finn ledige stillinger” går vi igjennom hvordan du bør gå frem for å finne de ledige stillingene som finnes i markedet. Siden 2/3-del av de ledige stillingene aldri blir utlyst i media er det i denne sammenheng viktig å lære seg hvordan du finner de stillingene som aldri blir utlyst.

Før du skriver jobbsøknaden

Når du har funnet en ledig stilling som du ønsker å søke på er det ikke bare å kaste seg over PC-en for å skrive jobbsøknaden før andre rekker å søke på jobben. Før du kan tenke på jobbsøknaden må du først gjøre et skikkelig grunnarbeid om stillingen du skal søke på. Jo bedre forarbeid du gjør, jo større er også sjansen for at jobbsøknaden din blir lagt merke til. I artikkelen “Før du skriver jobbsøknaden” tar vi for oss hva du må gjøre før du starter arbeidet med å skrive selve jobbsøknaden.

Jobbsøknad

Forarbeidet du gjør danner grunnlaget for jobbsøknaden som må utformes slik at den skiller seg ut i massen og gjør at du blir innkalt til et jobbintervju. Her er det mange feller å gå i. Av den grunn har vi brukt mye tid å sette sammen rådene vi gir i artikkelen “Slik skriver du en god jobbsøknad“.

Åpen søknad

Er drømmejobben din ennå ikke lyst ut må du finne den selv gjennom å sende potensielle arbeidsgivere en åpen søknad. I artikkelen “Åpen søknad – slik skriver du den” finner du rådene og tipsene du trenger i denne sammenheng.

CV

Sammen med jobbsøknaden må du levere arbeidsgiveren en god CV som på en kort måte presenterer din bakgrunn i form av utdannelse, yrkeserfaring og personlige egenskaper. I artikkelen “CV – hva må en god CV inneholde?” går vi igjennom hva en god CV må inneholde og hvordan du bør sette den opp.

Jobbintervju

Klarer du å overbevise arbeidsgiveren om at du kan være kvalifisert til stillingen i din jobbsøknad og CV vil arbeidsgiveren innkalle deg til et førstegangsintervju. Lykkes du med å bli innkalt til et jobbintervju gjenstår det bare å overbevise arbeidsgiveren om at du er den rette personen for stillingen før stillingen er din. Skal du lykkes med dette må du se på jobbintervjuet som en salgssamtale, hvor målet med intervjuet er å selge deg inn som den rette personen til stillingen. I artikkelen om “jobbintervjuet” går vi igjennom hva du må tenke igjennom når du blir innkalt til et jobbintervju for å få jobben.

Er det mange søkere til stillingen og ingen enkeltkandidater overbevister i første runde, er det vanlig å innkalle de kandidatene som gjenstår etter førstegangsintervjuet til et annengangsintervju. Skjer dette er det ekstra viktig at du er forberedt, da konkurransen nå står mellom deg og en eller noen få andre jobbsøkere.

Referanser

På jobbintervjuet vil arbeidsgiveren normalt spørre etter referanser. Det vil si navn og telefonnummer til noen de kan ringe til for å få nærmere informasjon om deg som person og dine kvalifikasjoner. Dette er normalt er tidligere arbeidsgivere. 

Før du oppgir noen som referanse til en jobb er det viktig at du har klarert dette med dem på forhånd slik at de er klar over at noen kanskje kommer til å ringe dem for å spørre dem om deg. Gjør dem klar over hva slags jobb du har søkt på slik at de er bedre forberedt på svare på spørsmål fra denne potensielle arbeidsgiveren.

Sett deg inn i arbeidsgiverens sko

For å øke dine sjanser til å få jobben er det en god ide å prøve å sette seg inn i arbeidsgiverens sko for å få et innblik omkring hvilken ansettelsesprosess de følger og hvilke kvalifikasjoner de vektlegger i denne prosessen. Jeg anbefaler derfor at du leser vår artikkelserie om “rekruttering” for å lære hvordan en arbeidsgiver går frem for å rekruttere sine ansatte. 

Du leser nå artikkelserien: Søke jobb

  Gå til neste / forrige artikkel i artikkelserien: Fremtidens yrker – hva slags folk trenger vi i fremtiden? >>
    Andre artikler i serien er: 
  • Slik søker du jobb
  • Fremtidens yrker – hva slags folk trenger vi i fremtiden?
  • Karriereplanlegging – Hva slags jobb ønsker du og er du kvalifisert?
  • Finn ledige stillinger
  • Før du skriver jobbsøknaden
  • Slik skriver du en god jobbsøknad
  • Åpen søknad – slik skriver du den
  • CV – hva må en god CV inneholde?
  • Den komplette jobbintervju guiden
  • Kjetil Sander
    Kjetil Sander (f.1968) grunnlegger, redaktør, forfatter og serieentreprenør. Gunnla Kunnskapssenteret.com i 2001 (i dag eStudie.no) og har siden vært portalens redaktør. Utdannet Diplom økonom og Diplom markedsfører fra BI/NMH. Har i dag mer enn 30 års erfaring som serieentreprenør, leder og styremedlem.