Domene og webhotell fra OnNet.no

Hva er en informasjonskapsel?

Informasjonskapsel, eller “cookies” på engelsk, er små midlertidige filer med tekst eller binær data. De blir generert av og lagret på enheten (datamaskinen, padden, mobilen) din i det du besøker en nettside som benytter en informasjonskapsel. Filene blir slettet automatisk etter en viss tidsperiode eller når nettsiden lukkes. Dette kan du selv bestemme gjennom å gå til innstillingene til din nettleser, f.eks. Chrome eller Safari.

Hva inneholder en informasjonskapsel?

Informasjonskapsler ble introdusert i 1994 av Netscape Communications Corporation i Netscape Navigator for å ta vare på informasjon om sesjoner. Informasjonskapslene inneholder opplysninger som for eksempel innstillingene eller profilinformasjonen din for et nettsted. Bruk av informasjonskapsler gjør det enkelt for programmerere å håndtere for eksempel brukerpreferanser og elektronisk handlekurv.

Hvorfor bruke en informasjonskapsel?

Informasjonskapsler kan benyttes til mange nyttige formål. I eStudie bruker vi f.eks. informasjonskapsler for å:

  • Måle trafikken til sidene våre
  • Avgjøre om en bruker er logget inn eller ikke
  • Se hvilke sider den enkelte bruker besøker, hvor de kom fra og hvor lenge de er på hver enkelt side

Andre bruker informasjonskapsler for å innhente eller huske:

  • hvor ofte nettstedet blir sett på, klikkene som blir gjort på nettstedet, og den totale varigheten av navigeringen på nettstedet
  • navnet på nettstedet som ble besøkt før nettstedet
  • hvor du befinner deg nå (GEO-lokalisasjon)
  • om du besøker nettstedet for første gang eller ikke
  • dine visningspreferanser (f.eks. layout, dimensjoneringspreferanser, språk, osv.)
  • kjøpene og bestillingene dine
  • brukernavn, passord, type nettleser som brukes og IP-adresse, slik at man kan identifisere deg under ditt neste besøk

Informasjonskapslene benyttes ofte for å huske valgene du har gjort slik at du slipper å gjøre dem igjen neste gang du besøker nettsiden og for å avgjøre hva de skal vise til deg når du besøker en bestemt side. Bruksområdene er kort sagt mange. Felles for dem alle er at informasjonskapslene brukes for å avdekke dine brukermønstre gjennom å samle inn og analysere sesjoninformasjon.

Ulike typer informasjonskapsler

You need to be logged in to view the rest of the content. Vennligst . Ikke medlem? Bli med oss
Kjetil Sander
Kjetil Sander (f.1968) grunnlegger, redaktør, forfatter og serieentreprenør. Gunnla Kunnskapssenteret.com i 2001 (i dag eStudie.no) og har siden vært portalens redaktør. Utdannet Diplom økonom og Diplom markedsfører fra BI/NMH. Har i dag mer enn 30 års erfaring som serieentreprenør, leder og styremedlem.