Emosjoner er komplekse psykologiske tilstander som involverer subjektive opplevelser, fysiologiske responser og atferdsmessige uttrykk. Forskere har utviklet flere teorier for å forklare hvordan og hvorfor vi opplever emosjoner.

Hvilke teorier om emosjoner finnes?
De mest fremtredende teoriene om emosjoner og følelser er:
- James-Lange teorien: En teori hevder at emosjoner oppstår som et resultat av fysiologiske reaksjoner på hendelser. For eksempel, vi føler oss redde fordi vi skjelver.
- Cannon-Bard teorien: Denne teorien hevder at emosjonell og fysiologisk respons på en hendelse skjer samtidig, og at de ikke er en konsekvens av hverandre. For eksempel, vi føler oss redde og skjelver samtidig.
- Schachter-Singer teorien (To-faktor teorien): Denne teorien foreslår at emosjoner er et resultat av både fysiologisk arousal og kognitiv tolkning av denne arousal. For eksempel, vi opplever fysiologisk arousal og tolker denne arousal som frykt basert på konteksten.
- Lazarus’ kognitive vurderingsteori: Denne teorien understreker rollen til kognitiv vurdering i emosjonell opplevelse. For eksempel, vår vurdering av en situasjon som truende fører til følelsen av frykt.