Domene og webhotell fra OnNet.no

Når vi snakker om globalisering eller verdikjeder dukker begrepet global verdikjede opp hele tiden. Det er derfor viktig å vite hva en global verdikjede er, hvilke fordeler og ulemper en den gir, samt hva det er viktig å tenke på når en global verdikjede skal utvikles. I denne artikkelen vil jeg prøve å gi deg noen svar på disse spørsmålene.

Hva er en global verdikjede?

En global verdikjede er et verdikjede-system som består av flere sammenkoblede verdikjeder som trekker seg over flere land. Jo flere land som inngår i verdikjede-systemet, jo mer globalt er verdikjeden.

Skal denne definisjonen gi noen mening må du vite ha en verdikjede og et verdikjede-system er. La oss derfor starte med å definere disse to begrepene også.

Hva er en verdikjede?

Verdikjede modellen til Michael Porter (1985) er en modell for å beskrive verdiskapningen i en organisasjon på. Verdikjedens logikk går ut på å følge flyten av varer, kunder og andre verdiskapende aktiviteter gjennom hele prosessen: Fra virksomheten mottar en ordre fra kunden til den er levert og betalt av kunden.

You need to be logged in to view the rest of the content. Vennligst . Ikke medlem? Bli med oss