Domene og webhotell fra OnNet.no

IT-selskapene kommer med stadig nye triks for å heve både kreativitet, motivasjon og trivsel, skriver Business Insider.

1 års fri hvert 7 år

Ett av de virkelig drøye tiltakene er det designer Stefan Sagmeister som har tatt.

Hvert syvende år stenger han designselskapet Sagmeister & Welsh sine kontorer i New York. Da er det sabbatsår, og alle ansatte får da fri for å fylle opp sine kreative lagre.

Google`s berømte 20 prosent prosjekttid

Google er en rekke ganger kåret til verdens beste arbeidgiver. IT-giganten legger blant annet til rette for at ingeniørene deres kan benytte inntil 20 prosent av arbeidstiden til egne kreative prosjekter, borte fra kontoret.

Det mest berømte eksemplet på nye Google tjenester som har blitt lansert som et resultat av deres «20 prosent prosjekt tid, er Gmail – verdens mest populære eposttjeneste med over 500 millioner brukere.

Google tilbyr sine ansatte intellektuell berikelse gjennom @ Google Talks

En annen stor ting Google gjør for å øke kreativiteten er å invitere alle typer kjente personer til å holde foredrag. Det kaller programmet @ Google Talks og gjester spenner fra kjendiser, som Lady Gaga og Tina Fey til kunstnere, forfattere, artister, aktivister og politikere.

Målet med disse samtalene er å «stimulere hjernen til læring, vekst og tenking,» sier Google. De deler også samtalene på YouTube.

Hubspot lar enhver ansatt sitte på med et annet lag for en stund

Som Google, er Hubspot et annet selskap som er kjent for sin bedriftskultur. Foruten å undervise sine ansatte på ulike måter, lar de sine ansatte delta på et annet lag for en stund for å lære om den delen av virksomheten, sier Hubspot cofounder, CTO, Dharmesh Shah. På denne måten kan ingeniørene lære mer om markedsføring, og salgsorganisasjonen om utvikling- og produksjonsprosessen.

3M tilbyr sine ansatte 15 prosent prosjekttid

3M sin ordning med «15 prosent prosjekttid» kom over 20 år før Google`s berømte 20 prosent ordning. Tilbake i 1974, brukte en 3M vitenskapsmann, Art Fry, hans 15% tid til å sette lim på baksiden av et stykke papir. Prosjektet ble senere 3M sitt mest ikoniske produkt, Post it lappen.

Microsoft bruker Bill Gates ‘kontor som inspirasjon

Microsoft har konvertert Bill Gates ‘gamle kontoret til et sted som heter «The Garage», fylt med alle tenkelige techno-leketøy. Ansatte kan gå hit for å tenke på morsomme tech prosjekter. Noen ganger, kan hele produktteam få en «Garage uke» for å få inspirasjon til innovasjoner.

Microsoft har også vitenskapsmesser

Microsoft har også det de kaller «Science Fairs» to ganger i året. De bruker disse messene for å vise frem hva slags prosjekter de jobber med på fritiden, ofte på Microsoft Garage.

Hele selskapet deltar, selv konserndirektører, er med på å stemme på prosjektene. Vinneren får til å sette av en hjemmelaget vulkan som heter Mount St. Awesome.

IBM holder enorme «jams»

IBM holder det de kaller «jams», som er massive brainstorming hendelser fokusert på et bestemt emne.

Den mest kjente jam er trolig den som fant sted i 2006 kalt «Innovation Jam» – den største IBM online idédugnad noensinne avholdt.

Selskapet samlet mer enn 150.000 mennesker fra 104 land og 67 selskaper og de kom opp med 10 nye ideer som IBM investert $ 100 millioner i utvikling, inkludert ting som smarte helsetjenester betalingssystemer og en 3D Internett.

Asana gir sine ansatte gourmet lunsjer og sjokolade

Asana, bruker mat for å holde ansatte kreativ. Asana kontor har en kommersiell kjøkken bemannet med to heltidsansatte kokker som planlegger sunne, gourmet, økologisk mat som øker produktiviteten og unngår post-lunch søvnighet. Dersom ansatte fortsatt trenger et løft, får de sjokolade.

Eventbrite bruker dim lys for å lade opp ansatte

Eventbrite bruker dim lys for å lade opp ansatte

Nyere forskning viser at svak belysning øker kreativiteten. San Francisco-baserte billett-salg selskapet Eventbrite har tatt den lærdommen til hjertet.

Kontoret deres  inkluderer en Zen Room, med lav-lys og ingen støy. Det er et sted hvor ansatte kan meditere, tenke eller ta en lur på komfortable sofaer.

Yammer gjennomfører hack dager … i kostyme!

Mange tech-selskapene har «hack dager.» Det er der utviklere samles for å skape nye produkter eller funksjoner, ofte arbeider de hele natta for å skrive koden som kan bringe deres ideer til virkelighet.

Yammer gjør det en bedre. Hack dagen varer 24-timer og ansatte kle seg i ville kostymer. Hele selskapet blir med på moroa.

GitHub kronene en månedlig konge eller dronning blant utviklerne

GitHub er et San Francisco-basert selskap som lager et verktøy for å arrangere andres programvare-prosjekter. Hver måned, krones det en konge eller dronning blant utviklere. Personen får ansvaret for å kjøre HelpDesk funksjonen for sine kunder, sier CEO Tom Preston-Werner.

Mens teknisk support blir sett på som en entry-level jobb hos andre IT-selskaper, går GitHub den andre veien. Ved å sette en topp utvikler på teknisk support hver måned, finner ingeniørene problemområder og uventede bruksområder kundene bruker deres plattform. Dette fører til raske reparasjoner og alle slags nye kreative funksjoner.

Google lar sine ansatte dekorere sine kontor slik de selv vil

Google-ansatte får dekorere arbeidsplassen slik de selv ønsker for å skape trivsel og kreativitet. Om en ansatt ønsker å sette opp et pirat flagg og et dødningshode på sitt skrivebord, så kan de gjøre det.

Kilde: E24.no, Business Insider

Kjetil Sander
Kjetil Sander (f.1968) grunnlegger, redaktør, forfatter og serieentreprenør. Gunnla Kunnskapssenteret.com i 2001 (i dag eStudie.no) og har siden vært portalens redaktør. Utdannet Diplom økonom og Diplom markedsfører fra BI/NMH. Har i dag mer enn 30 års erfaring som serieentreprenør, leder og styremedlem.