Domene og webhotell fra OnNet.no

Betting
Photo by Konstantin Evdokimov

Hva er betting?

Betting er tipping på nett, hvor du inngår et veddemål mellom deg og en bookmaker. Siden betting går ut på å spille om penger er betting å regne som et pengespill.

Den vanligste formen for betting er sportsbetting som vil si at du vedder penger på utfallet av en sportsbegivenhet. F.eks. hvem som vil vinne VM i fotball eller kampen mellom Manchester United og Liverpool. De vanligste formene for sportsbetting er å satse penger på:

 • Fotball
 • Hest
 • Basketball
 • Tennis
 • Boksing

Hva er odds?

Hvor mye penger du vinner på et veddemål er avhengig av hvilken odds bookmakeren gir deg. Odds representerer sannsynligheten for at en begivenhet skal skje, og gjør det mulig å finne ut hvor mye penger du vil vinne hvis du vinner ditt veddemål. Det finnes flere måter å regne odds på.

I Europa bruker vi desimaler. En odds på 2,5 betyr at en gevinst vil gi 2,5 ganger innsatsen. Satser du 100 kroner, sier man at man vinner 250 kroner (2,5 × 100) selv om nettogevinsten kun er 150 kroner (premie – innsats = gevinst).

I Storbritannia regnes oddsen ut ved å bruke en brøk. Her kan vi f.eks. få en odds på 7-1 på at et lag skal vinne, mens et annet lag gir en odds på 4-5. Dette gjør du om til desimaler ved å ta det første tallet og dele det på det andre tallet og så plusse på 1. Oddsen 7–1 blir da 7 delt på 1 pluss 1 er lik 8,00. Oddsen 4–5 blir 4 delt på 5 pluss 1 er lik 1,80. Årsaken til at vi må plusse på 1 skyldes at vi i England regner ut hva vi faktisk tjener og ikke hva vi får utbetalt.

I USA bruker man stort sett et system som kalles moneyline. Det regnes ut hvor mye du må satse for å vinne 100 dollar på favoritten eller hvor mye du får betalt for 100 dollar på det antatt svakeste laget (underdog). En ishockeykamp mellom lag A og lag B kan ha en moneyline på lag A (favoritten) på −200, mens lag B (underdog) har +180. En tipper som ønsker å satse på lag A må satse 200 dollar for hver 100 dollar man ønsker å vinne. En spiller som satser på lag B vil vinne 180 dollar for hver 100 dollar vedkommende satser.

betting

Ulike oddstyper på nett

Når du tipper på nettet kan du velge i et stort utvalg av oddstyper. Noen vanlige oddstyper er:

 • Kampvinner – hvor du tipper på hvem som vil vinne kampen.
 • Totalt antall mål – hvor du tipper på hvor mange mål kampen vil ende med (for fotballkamper og lignende).
 • Begge lag til å score – der du tipper på at begge lagene i kampen vil score et mål i løpet av hele kampen.
 • Asian Handicap – der du gir et av lagene et handikap eller fordel (+/- 1 eller flere mål). Den sistnevnte er spesielt populær da du får tilbake innsatsen dersom kampen ender med uavgjort. Det er derfor større sjanse får å få noe tilbake når du spiller på oddstyper som Asian Handicap.

Live odds- og vanlig oddsbetting

Når du spiller oddsbetting online kan du velge mellom å spille på live odds, eller på «vanlige» spill.

Når du spiller på live odds, satser du på oddsen etter at kampen har begynt. Her kan du plassere dine veddemål helt til kampen er ferdig. Ulempen med live oddsbetting er imidlertid at oddsen stadig endrer seg.

Ved «vanlig» oddsbetting, tipper du på arrangementene før de starter. Dette kalles Pre-live betting, og i denne typen oddsspill forblir som oftest oddsen slik den var da den først ble publisert. Med denne typen betting, kan du legge spill lenge før arrangementet har planlagt start.

Virtuell sportsbetting

Den vanligste formen for sportsbetting er å inngå veddemål innen fotball, basketball, ishockey og tennis omkring resultatet av fremtidige kamper. I de senere årene har imidlertid virtuell sportsbetting blitt stadig mer populært. Her setter du penger på resultatet av virtuelle kamper. Det vil si kamper og andre arrangementer som bookmakeren har simulert.

Esports betting

Esports betting har også begynt å bli stadig mer populært. Her inngår du veddemål om resultatet av kjente dataspill, som League of Legends, Dota 2, World of Warcraft og Counter Strike. Når du tipper på Esports, tipper du på hvilket lag som vil vinne arrangementet. I dag er det et bra antall ligaer og turneringer for Esports, som man kan tippe på utfallet av hos ulike bookmakere.

Hva er en bookmaker?

En bookmaker er det spilleselskapet som tar imot ditt veddemål og og som gir deg en odds på de ulike potensielle utfallene. Vinner du veddemålet du har inngått med bookmakeren utbetaler de deg gevinsten. Taper du veddemålet beholder de gevinsten selv.

I Norge har du lov til å tippe på nett, men en bookmaker har ikke lov til å etablere seg eller markedsføre i Norge. Det er det kun Norsk Tipping som har lov til å gjøre.

Vi anbefaler at du leser om ulike bookmakere på nettet slik at du får et innblikk om hva de tilbyr, om de er trygge å spille på osv. Dernest anbefaler vi at du sammenligner oddsen på flere nettsider før du inngår et veddemål med en bookmaker for å være sikker på at du får den beste oddsen for ditt veddemål.

Hvilken bookmaker du velger er ikke bare avhengig av hvilken odds de gir. Bookmakeren du velger må også tilby veddemål på det du ønsker å vedde om. Ønsker du for eksempel å tippe på fotballkamper i Premie League kan Bettingsider.com være et alternativ. De tilbyr deg en oversikt over hvilke bookmakere som gir deg odds på Premie League kamper.

Hvordan tippe som en profesjonell odds-spiller?

Hvis du ønsker å vinne masse penger på oddsen ved å tippe resultatet av noe, f.eks, hvem som vinner en fotballkamp, kreves det ikke bare flaks, men også at du er villig til å ta risiko og at du har en profesjonell holdning til tipping. 

Flaks og dyktighet

Alle spill krever flaks for å kunne vinne store beløp, men når en fotballklubb vinner 5 ganger så mange kamper på et “stang-inn” skudd er dette ikke bare flaks. Det er også et resultat av dyktighet som kommer fra den kollektive spilleforståelsen og timesvis med trening på avslutninger i ulike situasjoner. Det samme prinsippet gjelder for en odds-spillere. Skal du vinne store beløp på tipping kreves det selvfølgelig flaks, men flaks holder ikke alene. Skal du vinne på tipping over tid kreves det også at du har en god forståelse for hvordan odds-spill fungerer, en strategi og inngående kunnskap omkring det du tipper på, f.eks. hvem som vil vinne det neste verdensmesterskap i fotball.

Risikoen avgjør gevinsten

Skal du vinne mye penger må du være villig til å ta en risiko. Risikoen er et uttrykk for hvor sannsynlig det er at noe vil skje, sett i forhold til konsekvensene av at dette skjer. Jo mindre sannsynligheten er at noe skal skje, f.eks. at Norge skal vinne verdensmesterskapet i fotball, jo høyere blir også oddsen (gevinsten). Motsatt reduseres oddsen i takt for at sannsynligheten for at noe skal skje øker.

Skal du vinne mye penger i tipping må du derfor spille på noe som gir en høy odds og som derfor har en liten sannsynlighet for at vil skje. Spiller du bare på de mest sannsynlige vinnerne vinner du aldri mye, da oddsen alltid vil være svært lav.

Høy odds = Lav sannsynlighet = Høy risiko

Som du skjønner avgjøres oddsen av sannsynligheten for at noe skal skje. Høy odds, betyr lav sannsynlighet for utbetaling og for deg at du tar en høy risiko. Ønsker du å bli en profesjonell tipper er første bud å lære deg sannsynlighetsregning, slik at du vet hvordan du skal regne ut sannsynligheten for om du vil vinne eller tape. Vi viser her til vår artikkelserie om “Sannsynlighetsregning” for mer informasjon om dette.

Hvor finner du oddsen og hva forteller den deg?

Hvilken odds de ulike bettingselskapene gir finner du lett ved å gå til deres nettsider. Normalt finner du oddsen de gir på de ulike spillene på deres forside.

En fotballkamp kan gi tre utfall: Hjemmeseier, uavgjort og borteseier. La oss si at du får en odds på 1,25 for hjemmeseier, 3,75 for uavgjort og 5,5 for borteseier. I praksis betyr dette at bettingselskapet som gir deg oddsen tror at sannsynligheten for hjemmeseier er (100/1,25)= 80%, mens sannsynligheten for uavgjort er 26.7% og borteseier er 18%. Det tryggeste er i dette tilfellet å satse på hjemmeseier hvis du ønsker å redusere sjansene for å tape penger. Hjemmeseier gir her minst igjen for innsatsen, men sannsynligheten for gevinst er her størst (80%).

I denne tenkte fotballkampen gir en innsats på 1000 kroner på hjemmeseier en premie på 1250 kroner. Det vil si et overskudd på 250 kroner og 25% avkastning på innsatsen. Spill på de to andre resultatene ville gitt et vesentlig høyere overskudd, men risikoen for å ikke få noen som helst premie ville vært mye større. Spiller du på høy odds satser du dermed på tilfeldigheter og flaks.

Strategivalg

Spørsmålet blir dermed skal du velge en strategi hvor du satser på spill som gir deg en høy odds, dvs. lav sannsynlighet for gevinst, eller en lav odds med høy sannsynlighet for gevinst. Profesjonelle odds-spillere velger normalt en strategi hvor sannsynligheten for å vinne er vesentlig større enn for å tape.

Husk bare at selv om vinnersannsynligheten er høy, er dette ingen garanti. Favorittene taper rett som det er. Noen argumenterer derfor for løsninger hvor du har en 50/50 sjanse for å vinne, men gevinsten blir da deretter. I det lange løp vinner du like mye som du taper ved en slik strategi. Slik har det alltid vært og slik kommer det alltid til å forbli.

Et godt eksempel er et terningkast. En terning kan gi seks ulike utfall. “Store talls lov” tilsier at vi skal ha like stor sannsynlighet å få terningkast “2” som “6” over tid. Vi har dermed 1/6 (16,67%) sjanse for å få et gitt utfall. Dette gir en odds på 100/16.67 = 6. Tipper du utfallet av et terningkast og får en odds på 6 vil du alltid gå i 0 over tid. Får du derimot en odds på 7 på et terningkast bør du alltid spille, da dette gir deg en høyere vinnersjanse enn sjansen for å tape er. 

Foruten at du må ta tenke på oddsen de ulike kampene gir, må du tenke på hva slags odds-spill du ønsker å spille på. 

La oss si at du har 1000 kroner som du ønsker å bruke på tre kamper. Strategivalget vil da koke ned til om du skal velge et singelspill fremfor kombinasjons- eller systemspill.

 1. Singelspill – du satser på et enkelt spill, f.eks. hvem som vinner en fotballkamp. Taper du på en kamp vinner du fortsatt på de to andre.
 2. Kombinasjonsspill – du satser på flere spill (kamper) samtidig for å få en høyere totalodds. Denne strategien er gunstig når du lykkes, men er svært tapsbringende hvis én eller flere kamper ikke går som forventet. Her kan du fort ende opp med å tape alt.
 3. Systemspill – du satser på flere rekker, slik at du resultatet kan bli hjemme, uavgjort eller borte. Siden du her kan balansere oddsen på de ulike mulige utfallene kan du her i teorien slippe å ta noen risiko, men siden oddsen også blir svært lav må du satse store beløp for å vinne små beløp per runde.

Logikken tilsier at det lønner seg å holde seg til singelspill fremfor kombinasjons- og systemspill i det lange løp. Ikke fordi du vinner mer når du vinner, men fordi sjelden taper hele innsatsen.

Tipping er langt mer enn 1×2

Odds-spill handler ikke lenger bare om å spille på 1×2 («hjemme-uavgjort-borte») i en fotballkamp. Idag kan du spille på antall mål som vil bli scoret, på første og siste målscorer, på antallet gule kort og hjørnespark, samt på målgivende pasninger, straffespark og lignende. Profesjonelle spillere bruker disse oddstypene til å finne de veddemålene hvor de føler at bookmakeren har gitt dem en for høy odds (for lav sannsynlighet for å vinne). Det bør du også gjøre.

Tenk som en bookmaker

Bookmakerne tjener penger ved å kjøpe informasjon fra odds-spillerne ved å tilby dem en odds som kontinuerlig blir justert i forhold til informasjonen de får fra spillerne. Profesjonelle tippere tenker på samme måte. De tjener penger ikke bare gjennom dyktighet, men også gjennom å bruke informasjon ingen andre har. De kombinerer dyktighet, men å forstå offentlig tilgjengelig informasjon til å forutsi resultatene bedre enn bookmakerne selv er istand til å gjøre.

Å vite at en nøkkelspiller ble skadet på siste trening kan påvirke kampresultatet dramatisk. Er du den eneste som er klar over dette oppnår du en langt høyere odds, samtidig som risikoen for å spå feil reduseres. Slik informasjon er ofte forskjellen på å tape eller vinne stort på oddsen. Skal du lykkes med odds-spill må du derfor være villig til å holde deg oppdatert slik at du sitter med bedre informasjon enn bookmakerne gjør. Lykkes du med dette kan du spå utfallet av veddemålet bedre enn bookmakerne og dermed slå deres odds.

Velg din sportsgren

Ønsker å bli en profesjonell tipper, må du skaffe en fordel over bookmakeren i den sportsgrenen eller det markedet du ønsker å spille i. Noe som krever dyktighet innen en spesifikk sportsgren. Jo dyktigere du er i sporten du tipper på, jo større blir også din vinnersannsynlighet. Noe som igjen krever at du bruker mye tid på å lese nettaviser, blogger og lignede informasjonskilder som kan gi deg en spillemessig fordel. 

Det som skiller en middel tipper fra en profesjonell tipper som vinner masse penger på oddsen er at de er “eksperter” innen sin sportsgren. De kjenner sporten og hva som skjer innenfor sporten til enhver tid bedre enn bookmakerne og majoriteten av spillerne.

Finn den bookmakeren som gir deg best odds

Hvor mye penger du tjener på tippingen er avhengig av “return to player“, også kalt RTP. Et tall som forteller hvor mye av spilleomsetningen som går tilbake til utbetaling i form av gevinster. 

Norsk Tipping er her det dårligste alternativet. De putter 50 prosent av innsatsen din i egen lomme. Kun 50 prosent av spilleomsetningen går tilbake til spillerne i form av gevinster på oddsen de gir. 

Bookmakerens inntekter er basert på “spread’en” mellom oddsen for de ulike resultatene. En spread på 12 prosent betyr at du må satse 112 øre for å vinne tilbake én krone. I Norge er denne marginen 20 prosent. 

I denne sammenheng er det viktig å være klar over at de ulike booking selskapene ofte gir svært ulik odds. Noe som skyldes at de tolker den tilgjengelige informasjonen om veddemålet forskjellig. En profesjonell tipper vet dette og utnytter denne muligheten til å redusere sin risiko og maksimalisere gevinsten ved å spille på f.eks. hjemmeseier, uavgjort og borteseier hos tre forskjellige bookmakere. 

Ikke hør på «ekspertene»

Nettet kryr av selvutnevnte oddseksperter som prøver å fange oppmerksomheten din på alle mulige måter.

Alle hevder at de har «hemmelig» informasjon som ingen andre har tilgang til, at de vet «alt» som må vites, at de har såpass mange år bak ryggen at de automatisk er «best egnet» til å gi deg råd.

Ikke hør på noen av dem. Alle disse menneskene prøver å tjene penger på din bekostning. Hvorfor ville de ellers brukt tid og penger på å skape blogger og nettsider hvis de allerede har en «uslåelig» metode for å tjene penger? Ville du orket å skrive lange innlegg og brukt penger på markedsføring hvis du var så dyktig at alle dine tippekuponger gikk inn og delt denne informasjonen gratis med omverdenen? Neppe.

Tenk med hode og ikke med hjerte

Profesjonelle tippere klarer å holde hode sitt kaldt og styrer derfor unna sine egne favorittlag, da de vet at de vil overvurdere lagets vinnersjanser. Hvor ofte vil du selv tippe at ditt favorittlag vil tape? Langt sjeldnere enn hvis du vurderte et lag du ikke hadde noen sterke følelser for. Spiller du på ditt favorittlag og laget taper føles tapet dobbelt så stort som om de bare hadde tapt uten at du hadde satset penger på dem. Fokuser på sannsynligheten og glem dine egne følelser for det du tipper på. Dette er kanskje et av de beste rådene vi kan gi.

Bruk oddsbonuser for øke gevinstene

For å maksimere profitten gjelder det å lære seg å lære å bruke alle mulighetene du får servert. En profesjonell odds-spiller bruker derfor de ulike bonusene som de ulike oddssidene gir for å maksimere gevinsten. De fleste gir deg en velkomstbonus når du registrerer deg og gjør ditt første innskudd.

Slike bonuser gir investeringen dine en større verdi, altså mer valuta for pengene. Selv hvis du kun vinner og går i pluss på én av ti slike bonuser, er det fortsatt en ekstra inntekt som du ikke kan tape på. Du sier vel ikke nei til gratis penger?

Ikke spill med penger du ikke har råd til å tape

Til slått må vi bare poengtere at du ALDRI må spille med penger du ikke har råd til å tape. All tipping er avhengig av flaks og dyktighet. Selv om du er aldri så dyktig til å tippe din sportsgren, så har du alltid en sjanse for å tape. Spiller du med penger som er øremerket å betale husleien med og taper, blir konsekvensen at du ikke får betalt din husleie. Noe som gjør at du kan bli kastet ut. Spill derfor aldri med penger du ikke har råd til å tape.

Spill ansvarlig

Spill alltid ansvarlig. Ikke bli sittende foran skjermen i timesvis, da dette er vanedannende og kan skape spilleavhengighet. 

Kjetil Sander
Kjetil Sander (f.1968) grunnlegger, redaktør, forfatter og serieentreprenør. Gunnla Kunnskapssenteret.com i 2001 (i dag eStudie.no) og har siden vært portalens redaktør. Utdannet Diplom økonom og Diplom markedsfører fra BI/NMH. Har i dag mer enn 30 års erfaring som serieentreprenør, leder og styremedlem.