Domene og webhotell fra OnNet.no

john-stuart-millJohn Stuart Mill (20. mai 1806 – 7. mai 1873),  vanligvis sitert som JS Mill , var en britisk filosof, politisk økonom og embetsmann. En av de mest innflytelsesrike tenkerne i historien om klassisk liberalisme , han bidro mye til sosial teori , politisk teori og politisk økonomi. Døpt “den mest innflytelsesrike engelsktalende filosofen på det nittende århundre“(Macleod, 2017), Mills oppfatning av frihet rettferdiggjorde individets frihet i opposisjon til ubegrenset statlig og sosial kontroll.

Mill var en talsmann for utilitarismen, en etisk teori utviklet av hans forgjenger Jeremy Bentham. Han bidro til undersøkelsen av vitenskapelig metodikk, selv om hans kunnskap om emnet var basert på andres forfattere, særlig William Whewell, John Herschel og Auguste Comte, og forskning utført for Mill av Alexander Bain. Mill engasjerte seg i skriftlig debatt med Whewell.

Demokrati

I 1861 gjør John Stuart Mill seg i skriften Representasjonsstyre til talsmann for demokrati, og at demokrati må bygges på alminnelig stemmerett. Et slikt demokrati er etter Mills mening den ideelle styreform.

Som medlem av Venstre var han også det andre parlamentsmedlemmet som ba om kvinne-stemmerett etter Henry Hunt i 1832. Han krever ikke bare også stemmerett for kvinner, men går også inn for sosial, økonomisk og politisk likestilling mellom kvinner og menn.

Forslag om alminnelig stemmerett var den gang ikke bare radikalt. Det ble også møtt med frykt for at massene skulle ta all makt eller at det iallfall ville føre til vanstyre ved at ukyndige og politisk uerfarne arbeidere fikk ansvar for å lede landet.

You need to be logged in to view the rest of the content. Vennligst . Ikke medlem? Bli med oss
Kjetil Sander
Kjetil Sander (f.1968) grunnlegger, redaktør, forfatter og serieentreprenør. Gunnla Kunnskapssenteret.com i 2001 (i dag eStudie.no) og har siden vært portalens redaktør. Utdannet Diplom økonom og Diplom markedsfører fra BI/NMH. Har i dag mer enn 30 års erfaring som serieentreprenør, leder og styremedlem.