Domene og webhotell fra OnNet.no

Når vi snakker om blockchain tenker de fleste av oss urettferdig på BitCoin. Urettferdig fordi BitCoin er en kryptovaluta og ikke et blockchain produkt. Riktignok benytter Bitcoin blockchain teknologien til å sikre en trygg overføring av eierskapet til valutaen fra en person til en annen, men her stopper også likheten.

Hva er en blockchain?

Blockchain er en teknologi som kan komme til å endre hvordan vi overfører penger, eierskap, foretar valg, forretningstransaksjoner og ikke minst styrer samfunnet.

Årsaken til at blockchain har fått så mye oppmerksomhet siden teknologien kom skyldes at blockchain fjerner behovet for en mellommann som legger til rette for at en trygg transaksjon mellom to parter kan skje, hvor begge parter får en garanti fra mellommannen om at transaksjonen faktisk har funnet sted. Ikke bare fjerner blockchain behovet for en mellommann, men blockchain fjerner også behovet for et sentralt register som garanterer at eiendelen er overført, dvs. at det bare finnes en versjon og en eier av filen. Blockchain kan dermed overta mye av bankenes og andre mellomledds funksjon idag.

I sin enkleste form handler en blockhain om å overføre eierskapet til filer mellom to parter via en distribuert protokoll, hvor hver node (bruker) automatisk verifiserer endringer og tilføyelser som gjøres på noen av de andre nodene. Dette for å sikre en sikker overføring av eierskapet av filen fra en eier til en annen.

Protokoll

You need to be logged in to view the rest of the content. Vennligst . Ikke medlem? Bli med oss
Kjetil Sander
Kjetil Sander (f.1968) grunnlegger, redaktør, forfatter og serieentreprenør. Gunnla Kunnskapssenteret.com i 2001 (i dag eStudie.no) og har siden vært portalens redaktør. Utdannet Diplom økonom og Diplom markedsfører fra BI/NMH. Har i dag mer enn 30 års erfaring som serieentreprenør, leder og styremedlem.