Domene og webhotell fra OnNet.no

Moralske normer
Photo by krakenimages

Hva er en norm?

Norm betyr egentlig ”målesnor, loddline” (lat, norma) og er hentet fra byggebransjen i mellomalderen. Normalt skiller vi mellom moralske og sosiale normer.

Sosiale og moralske normer

Hva er moralske normer?

Moralske normer er uformelle regler som styrer hvordan vi bør oppføre oss, basert på hva som anses som rett og galt i et samfunn. Det vil si hva vi oppfatter som moralsk riktig eller ikke. De moralske normer har flere funksjoner, men den viktigste er kanskje at de skal beskytte og fremme verdiene vi tror på.

Disse normene er ofte dypt forankret i kulturelle, religiøse og filosofiske verdier og påvirker etikk og moral i dagliglivet. Moralske normer spiller en viktig rolle i å forme vår samvittighet og i å opprettholde sosial orden.

Våre moralske normene skal hjelpe oss med å operasjonalisere verdiene vi tror på, og de skal fungere som et slags autovern som skal hindre oss i å kjøre av veien (Aadland 2005:125). Begrepet moralske normer kan defineres som (Aadland 2005):

You need to be logged in to view the rest of the content. Vennligst . Ikke medlem? Bli med oss
Kjetil Sander
Kjetil Sander (f.1968) grunnlegger, redaktør, forfatter og serieentreprenør. Gunnla Kunnskapssenteret.com i 2001 (i dag eStudie.no) og har siden vært portalens redaktør. Utdannet Diplom økonom og Diplom markedsfører fra BI/NMH. Har i dag mer enn 30 års erfaring som serieentreprenør, leder og styremedlem.