Domene og webhotell fra OnNet.no

Lese tid (240 ord/min): 3 minutter
Dart
Photo by Vitolda Klein

Hva er dart?

Dart er et populært presisjonsspill som spilles ved å kaste små piler, kalt dart, mot en sirkulær tavle, kalt en dartskive. Spillet kombinerer ferdigheter, strategi og nøyaktighet. Her er en oversikt over dart, inkludert regler, strategier og litt historie:

Dartskiven

Dartskiven er delt inn i 20 sektorer, nummerert fra 1 til 20. Hver sektor har to smale ringer: en ytre ring (dobbel) som dobler poengverdien, og en indre ring (trippel) som tripler poengverdien. 

Sentrum av dartskiven kalles “bullseye“. Det ytre bullseye gir 25 poeng, og det indre bullseye gir 50 poeng.

Poengtelling

Poengene bestemmes av hvor dartene treffer på skiven. Sektorene gir poeng fra 1 til 20, avhengig av sektornummeret. Treff i den doble ringen gir dobbelt poeng, og treff i den trippel ringen gir trippel poeng.

Grunnleggende regler

Spillformat

Det finnes flere varianter av dartspill, men en av de mest populære er “501”. I 501 starter hver spiller med 501 poeng og må redusere poengsummen til nøyaktig null ved å kaste dart.

Kasting

Spillerne kaster dart i runder på tre kast. Etter hver runde trekkes poengene fra spillerens totale poengsum. Målet er å redusere poengsummen til nøyaktig null. Hvis en spiller går under null, kalles det “busting” og poengsummen nullstilles til den forrige runden.

Avslutning

Spillet må avsluttes med en dobbel. For eksempel, hvis en spiller har 40 poeng igjen, må de treffe den dobbelte 20-sektoren for å vinne.

Strategier

  • Nøyaktighet: Øv på å kaste dart med nøyaktighet. Fokuser på å forbedre din teknikk og konsistens.
  • Taktisk spill: Kjenn de forskjellige poengstrategiene for å effektivt redusere poengsummen din. For eksempel, å treffe trippel 20 (60 poeng) er ofte en nøkkelstrategi.
  • Dobbel avslutning: Øv på dobbelte treff for å avslutte spillet. Kjenn til de forskjellige kombinasjonene for å komme ned til null, og vær trygg på å treffe dobbelten.
  • Matematikk: Vær rask med å regne ut resterende poeng og planlegg dine kast deretter. Å forstå de optimale sektorene å sikte mot i forskjellige situasjoner er viktig.

Historie

Dart antas å ha utviklet seg fra soldatspill i middelalderen. Soldater kastet piler eller korte piler mot bunnen av en tønne eller et trestykke som en form for trening.

På 1800-tallet ble dart standardisert med et fastsatt antall poeng på skiven og spesifikke regler for spillet. Pubdartskultur vokste frem i Storbritannia, hvor spillet ble en populær sosial aktivitet.

Dart har blitt en stor konkurransesport, spesielt i Storbritannia og Nederland. Profesjonelle dartspillere konkurrerer i store turneringer som Professional Darts Corporation (PDC) World Championship. Spillet har fått stor TV-dekning og har en bred tilhengerskare.

Dart er et tilgjengelig spill som kan spilles både uformelt og konkurransedyktig. Det krever øvelse, strategi og nøyaktighet for å mestre, og gir mye underholdning for både spillere og tilskuere.

Kjetil Sander
Kjetil Sander (f.1968) grunnlegger, redaktør, forfatter og serieentreprenør. Gunnla Kunnskapssenteret.com i 2001 (i dag eStudie.no) og har siden vært portalens redaktør. Utdannet Diplom økonom og Diplom markedsfører fra BI/NMH. Har i dag mer enn 30 års erfaring som serieentreprenør, leder og styremedlem.