Lightspeed webhotell

De fleste er klar over at utseende til mennesket først og fremst er arvelig bestemt. Barnets utseende vil alltid bli en blanding av egenskapene til barnets biologiske mor og far. Men det er ikke bare utseende som er arvelig bestemt. En rekke atferdsvariabler er også arvelig bestemt. F.eks. instinkter, drifter, temperament og til dels intelligens.

Fra naturens side har mennesket fått evnen til å tenke (intelligens) og en uvanlig god tilpasningsevne, samt evnen til å gå oppreist og gripe gjenstander. Det gjør mennesket overlegen dyrene, som kun har instinktene til å lede seg. Men i likhet med dyrene har også menneskene en rekke medfødte instinkter som styrer valgene og atferden vår i mange sammenhenger.

Instinker

For eksempel har vi fra naturens side fått instinkter som gjør at vi blir redde og flykte i visse situasjoner, mens vi blir sint og kjempe i andre. Men det er ikke bare disse instinktene mennesket har. Vi har også en rekke andre instinkter som f.eks:

  • Nysgjerrighet og avsky
  • Selvhevdelse og selvunderkastelses instinkt
  • Foreldre- og forplantningsinstinkt

Drifter

Psykologene kom raskt fram til at instinktene våre er det opprinnelige grunnlaget for alle våre følelser og handlinger. De første psykologiske teoriene gikk ut på at de instinktiv impulsene hjernen mottar som regel bestemmer målet for våre handlinger. Psykologene kalte disse instinktive impulsene for drifter, og i løpet av 1920 – årene fikk driftsbegrepet stor betydning.

Sætrang og Blindheim (1991) definerer en “drift” som:

“Det sug som oppstår når kroppen mangler noe”

Menneskelige drifter kan også defineres som:

Du må logge inn for å se resten av innholdet. Vennligst . Ikke medlem? Registrer deg