Domene og webhotell fra OnNet.no

Ansiktsuttrykket avslører deg !

Ved å studere andres ansiktsuttrykk kan du fortelle kanskje mye om hva de tenker og føler. Forskere mener vårt ansiktsuttrykk er det som mest avslører hva vi tenker. Det er derfor viktig at du lærer å tolke folks ansiktsuttrykk for å finne ut hva de tenker og mener. I tillegg er det selvfølgelig viktig at du selv er bevist hvordan du bruker ansiktsuttrykk når du kommuniserer med andre.

ansiktsuttrykk

Hvor mange ansiktsuttrykk har vi?

I litteraturen er det vanlig å snakke om seks forskjellige ansiktsuttrykk som alle mennesker har: – glad, trist, redd, sint, overrasket og å føle avsky (disgusted). Disse ansiktsuttrykkene kan nyanseres i 21 ulike ansiktsuttrykk som alle mennesker har. Når vi snakker om ansiktsuttrykk mener vi hvordan vi bruker rynker, øyne, munnviker osv til å uttrykke ulike følelser.

Folk tror de tolker andre ansiktsuttrykk korrekt

Studier viser at folk flest mener at de er i stand til å tolke andre personers ansiktsuttrykk korrekt. Sannheten er at de fleste av oss ikke er så flinke til å lese og tolke andre personers ansiktsuttrykk som vi selv tror. Dette fordi det kan være vanskelig å gjenkjenne og tolke andres følelser, da motparten kan være ironisk, lyve eller være forhindret fra å vise sine sanne følelser på grunn av sosiale konvensjoner. F.eks. p.g.a. at sjefen er tilstede.

Hvordan tolke de ulike ansiktsuttrykkene?

I resten av denne artikkelen vil vi ta for oss hvordan du kan tolke de ulike ansiktsuttrykkene du møter i din hverdag.

Blikk og øyekontakt

Gjennom blikk og øyekontakt får to personer ofte den første kontakten. Før noen sier et eneste ord har øynene dine allerede sendt ut en mengde avslørende meldinger. Disse meldingene kan være alt fra nysgjerrighet til dyp interesse. Ser du f.eks. noen dypt inn i øyne, kan dette fortelle at du synes han/hun er den mest fascinerende personen i rommet. Hvis du fortsetter å se på denne personen gir du sterke signaler om at du ikke ser noen andre i rommet enn akkurat han/hun! Gjennom øyekontakt kan vi:

 • gi tilleggsinformasjon i forhold til det vi sier
 • regulere samværet med andre mennesker
 • uttrykke nærhet eller intimitet
 • gjøre narr av noen
 • vise at man lytter og følger med
 • utøve sosial kontroll

Direkte øyekontakt kan imidlertid være ganske risikabelt. Det kan nemlig bli sett på som både vågalt og dristig, spesielt av folk som synes det er ukomfortabelt med slik direkte oppførsel. Men hvis du ikke er av den sjenerte typen, så er det bare å stirre. På en måte så er det en form for naturlig utvalg. En som ikke takler dette, er sannsynligvis ikke den rette for deg er rådet fra flere kroppsspråk eksperter i forbindelse med flørting.

Salg er ikke flørting, så her bør man være forsiktig med slike sterke signaler. Fang kundens oppmerksomhet med øyne og hold øyekontakten med kunden under samtalen, men ikke hold øyekontakten i lang tid. Det hører privatlivet til 🙂 Se heller kunden eller møtepartneren i øyne uten å stirre. Det signaliserer selvtillit og er akkurat det du ønsker å signalisere når du sitter i et møte med en kunde, kollega eller forretningsforbindelse.

Utvidede pupiller

Holder du blikket et sekund lenger enn vanlig kan du se hvordan pupillene oppfører seg. Utvider pupillene seg, er dette et tegn på seksuell tiltrekning, at man er fokusert eller interessert i noen eller noe. Små pupiller er et tegn på aggresjon.

PS! Store pupiller kan også bety at vedkommende er høy på narkotika

Unngår øyekontakt

 • Manglende tillit, interesse eller opplevelse av ubehag
 • Prøver å lure deg

Blunking

Den «normale» hastigheten på blunking ligger på mellom seks og åtte blunk i minuttet. Er du stresset vil imidlertid blunkehastigheten kunne øke betraktelig. Kroppsspråk eksperter tolker dette som:

 • Interessert i noen
 • Nervøsitet
 • Vurdering
 • Øye lidelse/sykdom

Lukke øyne lengre enn det normalt tar å blinke

Når en person lukker øyne lenger enn den tiden det tar å blunke, betyr dette vanligvis at de føler seg stresset, alarm, eller fortvilelse (selv om det kan bety at deres kontakter er tørr, vil dette noen ganger være ledsaget av gni av øyet).

Å sende små, kjappe blikk

Denne «øyeleken» som ofte brukes i forbindes med sjekking kan være et tegn på tanker som «liker han/hun meg?», «liker jeg ham/henne?», «vil jeg at han/hun skal komme bort?».

I motsetning til et direkte blikk, kan denne frem og tilbake-metoden også være en beskyttelsesmekanisme – hvis personen du ser på ikke tilnærmer seg deg, så vil du ikke føle deg avvist.

Å senke blikket

You need to be logged in to view the rest of the content. Vennligst . Ikke medlem? Bli med oss