Domene og webhotell fra OnNet.no

Lese tid (240 ord/min): 2 minutter
Svarteper
Photo by Alessandro Bogliari

Svarteper er et klassisk kortspill for barn som er svært enkelt å spille. Spillets opphav er ukjent, men begrepet “svarteper” viser til en person som ufrivillig blir sittende igjen med regningen. 

Innholdsfortegnelse

Antall spillere

Svarteper passer for 2-6 personer.

Antall kort

Bruk hele kortstokken unntatt jokere. Ta ut alle knektene unntatt spar. Spar knekt kalles for “Svarteper“. Stokk kortstokken og del ut alle kortene. Om ikke alle får det samme antall kort så gjør dette ikke noe.

Meningen med spillet

Poenget med svarteper er å bli kvitt alle kortene dine så fort som mulig ved å samle på par. Et par er to kort med samme verdi.

Slik spiller man

Spillet går ut på at spillerne trekker kort fra hverandre. Turen rundt bordet følger klokka. Kortene holdes med baksiden mot deg i en vifteformasjon, slik at du kan velge fritt, men uten å se hvilket kort du velger.

Når det er din tur trekker du et kort fra hånda til spilleren til høyre for deg. Hvis kortet du trekker har samme verdi som et kort du allerede har på hånda, har du fått et par. Da legger du paret ned på bordet med forsida ned. Deretter er det neste spiller sin tur.

Svarteper-kortet er spesielt, siden det ikke går an å kvitte seg med det. Den som sitter igjen med dette kortet til slutt blir “Svarteper” og har tapt.

Slutt

Når en spiller er tom for kort går han ut av spillet, mens de andre fortsetter å spille. Til slutt er det bare én spiller igjen: Taperen Svarteper!

Lignende kortspill

Andre ligende kortspill for barn er idiot og gris.

Kjetil Sander
Kjetil Sander (f.1968) grunnlegger, redaktør, forfatter og serieentreprenør. Gunnla Kunnskapssenteret.com i 2001 (i dag eStudie.no) og har siden vært portalens redaktør. Utdannet Diplom økonom og Diplom markedsfører fra BI/NMH. Har i dag mer enn 30 års erfaring som serieentreprenør, leder og styremedlem.