Domene og webhotell fra OnNet.no

Big Data viser til en trend der enorme mengder digitale data gjennomgår omfattende analyser. Dette utfordrer sentrale personvernprinsipper, sier Datatilsynet.

– Det er ikke tvil om at Big Data kan brukes til mange gode og samfunnsnyttige formål. Anonymiserte data blir analysert for å identifisere og forutsi trender og sammenhenger. Bruk av anonymiserte data utfordrer i utgangspunktet ikke personvernet, men Big Data kan også brukes slik at det berører enkeltindivider direkte, sier seniorrådgiver i Datatilsynet, Catharina Nes. Hun er en av forfatterne av Datatilsynets rapport om Big Data, der sentrale personvernutfordringer trekkes frem.

Enorme mengder data sammenstilles

Data er overalt. Mesteparten av disse dataene er generert av oss forbrukere i form av opplastede videoer på YouTube, twitter-meldinger, treningsapper, e-poster, lokasjonsdata fra mobilen, Facebook-oppdateringer, musikkstreaming, nettsøk, kjøp av bøker på Amazon, og så videre. Med utbredelse av Tingenes Internett vil nye datastrømmer komme til. Utallige sensorer vil laste opp opplysninger i nettskyen om hvordan vi mennesker samhandler med tingene rundt oss.

Stadig flere kommersielle virksomheter og myndigheter har oppdaget at disse enorme datastrømmene kan utnyttes strategisk. Hensikten med Big Data er å utnytte de gigantiske datamengdene til å lete etter mønstre og sammenhenger det ikke var mulig å få øye på tidligere. Slik kunnskap er verdifull ikke bare innenfor markedsføring og salg, men også for myndighetene, med henblikk på blant annet sykdoms- og kriminalitetsbekjempelse. Big Data er derfor spådd å ha en stor virkning på samfunnet.

Ulemper for enkeltmenneskene

You need to be logged in to view the rest of the content. Vennligst . Ikke medlem? Bli med oss
Kjetil Sander
Kjetil Sander (f.1968) grunnlegger, redaktør, forfatter og serieentreprenør. Gunnla Kunnskapssenteret.com i 2001 (i dag eStudie.no) og har siden vært portalens redaktør. Utdannet Diplom økonom og Diplom markedsfører fra BI/NMH. Har i dag mer enn 30 års erfaring som serieentreprenør, leder og styremedlem.