Domene og webhotell fra OnNet.no

Lese tid (240 ord/min): 3 minutter
Kortspill gris
Photo by Klim Musalimov

Hva er gris?

Gris er et kortspill hvor du konstant sender sender et kort videre til neste spiller. Når en av spillerene gjør et tegn, gjelder det å ikke være den siste. som gjør tegnet. Den som er sist blir GRIS!

Antall spillere

Kortspillet gris passer best for 3-8 personer.

Antall kort

Hele kortstokken (52 kort) brukes. Jokerne tas ut. Hver spiller får seks kort. Resten legges i en bunke på bordet med forsiden ned.

Meningen med spillet

Poenget med spillet er å samle på kort til alle dine seks kort er i samme farge. F.eks. alle i hjerter. Den som først får seks kort i samme farge skal gjøre et av tegnene som er angitt under. 

Når de andre spillerne ser at noen gjør tegnet, gjelder det for dem å også gjøre samme tegn så fort som mulig. Taperen er den spm sist gjør tegnet.

Slik spilles gris

Stokk kortstokken og del ut 6 kort til hver spiller, mens den som sitter til venstre for dealeren får sju kort. Den som får syv kort starter spillet ved å velge ut ett av kortene som han eller hun ikke vil ha. Dette kortet legges på bordet med forsiden ned, og sendes til spilleren til venstre for seg. Spilleren til venstre tar opp dette kortet og velger så ut et kort de selv ikke vil da. Dette kortet legges så på bordet med forsiden ned, og sendes til neste spiller til venstre for han eller hun. Spilleren tar så opp kortet fra spilleren til høyre.

Kortet som sendes bort må ikke vises til andre spillere enn dem som skal ha det. Sånn fortsetter spillet helt til en av deltagerne har fått seks kort i samme farge.

Hvis du får tilbake det samme kortet som du sendt vekk (kortet har vært innom alle spillerne, men ingen samler på den fargen) får du lov å bytte dette kortet. Vis i så fall kortet til de andre før du legger det vekk, og trekk et nytt fra bunken.

Slutt

Når en du har klart å få alle dine kort i samme farge, skal du ubemerket gjøre et tegn. Når de andre ser dette tegnet, må de også gjøre samme tegn så fort som mulig. Den siste som gjør tegnet taper runden, og får en bokstav.

Første gang noen taper en runde får de bokstaven G, neste gang får de bokstaven R, så I og til slutt S. Den første som har fått GRIS blir gris og har tapt.

Hvis du gjør tegnet uten å ha alle kort i samme farge får du en bokstav.

Tegnene

Hvilket tegn dere skal bruke avhenger av hvilken farge den første som gjør tegnet har på kortene sine:

SparLegg tommelen på kanten av bordet
HjerterLegg hånda på hjertet
RuterPek på vinduet
KløverKlø deg i håret

Noen spiller også sånn at de gjør spar-tegnet uansett. Så dere bør avtale på forhånd hvilke tegn-regler dere skal bruke.

Krever at du følger med og at du er rask på avtrekkeren

For å kunne vinne i gris er det viktig at du følger med spillerne rundt bordet. Her gjelder det å ikke følge med på egne kort, og heller prøve å lese ansiktsuttrykket til motspillerne og følge med på raske bevegelser. Enkelte velger kanskje å sette ut tommelen akkurat når de leverer et kort til neste spiller. Da gjelder det å være raskt ute slik at du ikke blir sistemann til å gjøre tegnet. Dette krever at du er rask på avtrekkeren. 

Gris som drikkespill

Gris kan også brukes som en drikkelek på et vorspiel. Den som blir gris må ta en shot hver gang han eller hun får en ny bokstav, eller tømme en hel øl dersom man får hele rekka.

Andre spill

Andre populære kortspill som minner om gris i vanskelighetsgrad er idiot. Gris finnes ikke som online spill. 

Kjetil Sander
Kjetil Sander (f.1968) grunnlegger, redaktør, forfatter og serieentreprenør. Gunnla Kunnskapssenteret.com i 2001 (i dag eStudie.no) og har siden vært portalens redaktør. Utdannet Diplom økonom og Diplom markedsfører fra BI/NMH. Har i dag mer enn 30 års erfaring som serieentreprenør, leder og styremedlem.