Domene og webhotell fra OnNet.no

Arkitektur og infrastruktur

Foruten at nettbutikken trenger et domene som nettbutikken kan knyttes til kreves det også at du har tilgang til den infrastrukturen og arkitekturen nettbutikken krever for å kunne settes den opp på korrekt måte. 

Hvilken arkitektur og infrastruktur enhver nettbutikk er avhengig av kan prinsipielt illustreres slik:

arkitektur-nettbutikk

Linjer

For å kunne sette opp en nettbutikk trenger du en eller flere servere som er knyttet til Internett via stabile og raske Internett linjer. Ønsker du å kun sette opp en Intranett løsning trenger du ikke tilgang til Internett linjer, da all kommunikasjon på et Intranett skjer via et utvidet LAN-nettverk.

Servere

De fleste velger å outsource sin nettbutikk og leie infrastrukturen de trenger for å sette opp nettbutikken fra en hosting leverandør som har kompetanse og erfaring fra å drifte lignende løsninger. Dette koster vesentlig mindre, samtidig som dette ikke krever at du har noen teknisk kompetanse om serverne og linjene.

Hosting-leverandøren leverer da de nødvendige linjene og serverkapasiteten som trengs. Her har du tre mulige infrastruktur valg:

  • Dedikerte servere – du kan leie egne, fysiske servere som er knyttet til Internett via leverandørens Internett linjer. Dette er den dyreste løsningen.
  • Virtuelle servere – du kan leie en “ikke-fysisk” server med dedikert CPU kraft, minne, lagringskapasitet og egeninstallert programvare. Dette er ikke en fysisk server, men en del av en kjempeserver bestående av mange titalls virtuelle servere.
  • Webhotell – du leier plass på en webserver, med tilhørende tilleggstjenester, som du deler med en rekke andre og hvor du ikke har anledning til å endre oppsettet av selve serveren – kun muligheten til å installere egne programmer på toppen av serverens operativsystem og webserver. Dette er den rimeligste løsningen.

Uavhengig av hvilke av disse tre infrastrukturløsningene du velger, trenger nettbutikken en arkitektur bestående av:

Webserver

You need to be logged in to view the rest of the content. Vennligst . Ikke medlem? Bli med oss
Kjetil Sander
Kjetil Sander (f.1968) grunnlegger, redaktør, forfatter og serieentreprenør. Gunnla Kunnskapssenteret.com i 2001 (i dag eStudie.no) og har siden vært portalens redaktør. Utdannet Diplom økonom og Diplom markedsfører fra BI/NMH. Har i dag mer enn 30 års erfaring som serieentreprenør, leder og styremedlem.