Bestill eller flytt ditt domene, e-post og nettsider

PS! Vi flytter dine WordPress nettsider og e-postmeldinger gratis til oss.

Et hormon er et kjemisk stoff som blir frigitt av en celle eller en kjertel i kroppen for å sette igang eller regulere en prosess i kroppen. Dette gjøres ved å sende ut meldinger som påvirker andre celler i kroppen. Et hormon er med andre ord en kjemisk budbringer som transporterer et signal fra en celle til en annen. Kun en liten mengde hormon kreves for å endre cellemetabolismen. Læren om hormoner heter endokrinologi.

Hormoner blir ofte forbundet med kjønnsdrifter i dagligtalen, hvor vi snakker om “premenstruelle damer” og “menn fylt av testosteron”, men hormonene styrer også kroppsvekt, regulerer sult og metthetsfølelse, sørger for at vann og saltbalansen i kroppen er korrekt og at immunforsvaret fungerer som det skal.

Hormonsystemet vårt er i likhet med nervesystemet et informasjonssystem for hjernen og består av endokrine kjertler. En kjertel er en samling av celler som kan lage og skille ut ett eller flere stoffer, f.eks. insulin og testosteron. Hormonene som inngår i hormonsystemet er illustrert under, sammen med en angivelse av hvor vi finner våre endokrine kjertler. 

endokrine-kjertle

Du må logge inn for å se resten av innholdetVennligst . Ikke medlem? Bli med oss
Kjetil Sander (f.1968) er eStudie.no sin grunnlegger. I tillegg er han daglig leder for bl.a. webbyrået og hostingselskapet OnNet AS. En entrepenør og forretningsutvikler med over 25 års entrepenør- og ledererfaring.