Domene og webhotell fra OnNet.no

Hva er en nettside?

En nettside, også kalt hjemmeside eller webside, er:

“et dokument eller en informasjonsressurs som er publisert (gjort tilgjengelig) på Internett eller et Intranett, og som kan aksesseres via en nettleser (IE, Chrome, Firefox, Safari, Opera m.fl.) og vises på en dataskjerm”.

En nettside er med andre ord et elektronisk dokument som kan vises på alle datamaskiner (PC, Mac, Linux), smarttelefoner (Android, iOS, Windows Phone) og nettbrett (Android, iOS, Windows Phone) som har installert en nettleser og som er koblet opp mot Internett eller et Intranet.

Hva er en nettleser?

En nettleser er:

“et gratis dataprogram for å vise nettsider”.

Nettleserne fungerer prinsipielt slik:

Du skriver inn en nettadresse (URL), f.eks. http://facebook.com, for å fortelle nettleseren hvilken side du ønsker å se. Siden nettleseren ikke vet hvor denne siden er spør nettleseren sin nærmeste navnetjener (DNS) om hvilken webserver domenet “facebook.com” bruker. Navnetjeneren finner dette ut og returnerer svaret til nettleseren som så kobler seg opp om denne webserveren med forespørsel om å få se den ønskede nettsiden (URL). Finnes denne nettsiden på webserveren vil webserveren så sende denne siden tilbake til nettleseren som så kan vise den forespurte siden til deg.

Programmet kan lastes ned gratis fra Internett og følger med standard når du kjøper en ny datamaskinen, nettbrettet eller mobilen.

De vanligste (største) nettleserne idag er:

  • Chrome
  • Internet Explorer
  • Safari
  • Firefox
  • Opera

HTML

Årsaken til at nettsider kan vises på alle nettlesere skyldes at alle nettsidene bygger på den samme standarden for å presentere de grafiske elementene siden består av. Denne standarden kalles HTML-standarden og er ett markeringspråk for å formatere nettsider.

En HTML side starter med tegnet, også kalt taggen, <html> og avsluttes med </html>. Alt som står mellom disse to taggene er HTML-sidens koder (innhold).

HTML siden består av to hovedseksjoner: head og body seksjonen. 

Head seksjonen starter med <head> taggen og avsluttes med </head>. Det som står angitt mellom disse to taggene tilhører head-seksjonen og er koder som ikke vises i den fysiske siden. Denne seksjonen inneholder stort sett kodene søkemotorene trenger og angir hvilke tilleggsressurser som skal inkluderes i siden. f.eks. hvilken CSS-side som skal benyttes.

Body seksjonen starter med <body> taggen og avsluttes med </body>. Body seksjonen angir sidens elementer og hvor de skal plasseres i forhold til hverandre.

html

Hva er et nettsted?

Et nettsted er:

“en samling av nettsider, bilder, video eller andre digitale ressurser som hører sammen, og som kan aksesseres via et felles domene eller IP-adresse i et IP-basert nettverk via en nettleser”.

Mens en nettside er en enkeltside i et nettsted, er et nettsted summen av alle sider som er koblet sammen under et domene.

Hvorfor lage egne nettsider?

You need to be logged in to view the rest of the content. Vennligst . Ikke medlem? Bli med oss
Kjetil Sander
Kjetil Sander (f.1968) grunnlegger, redaktør, forfatter og serieentreprenør. Gunnla Kunnskapssenteret.com i 2001 (i dag eStudie.no) og har siden vært portalens redaktør. Utdannet Diplom økonom og Diplom markedsfører fra BI/NMH. Har i dag mer enn 30 års erfaring som serieentreprenør, leder og styremedlem.