Domene og webhotell fra OnNet.no

Lese tid (240 ord/min): 3 minutter
Billiard
Photo by Markus Winkler

Hva er billiard?

Billiard er en samlebetegnelse for en rekke forskjellige kø- og ballspill som spilles på et bord dekket med filt og med hjelp av en kø. De mest kjente variantene er pool, snooker og carambole. Her er en oversikt over de ulike spillene, regler, strategier og litt om historien:

Typer av billiard

Pool

Pool finnes i tre varianter:

  • 8-ball: Spilles med 15 nummererte baller og en hvit køball. Målet er å potte enten de stripete eller de helfargede ballene, og deretter potte 8-ballen for å vinne.
  • 9-ball: Spilles med baller nummerert 1 til 9 og en hvit køball. Spillerne må treffe den lavest nummererte ballen først, og vinneren er den som potter 9-ballen.
  • Straight Pool: Spilleren kan potte hvilken som helst ball i hvilken som helst rekkefølge, og målet er å nå et bestemt antall poeng.

Snooker

Spilles med 21 fargede baller (15 røde og 6 forskjellige fargede baller) og en hvit køball. Målet er å score flere poeng enn motstanderen ved å potte røde baller (1 poeng hver) og deretter fargede baller (2-7 poeng).

Carambole

Spilles på et bord uten lommer med tre baller (to hvite og en rød). Målet er å treffe begge de andre ballene med køballen din i én enkelt støt for å score poeng.

Billiard

Grunnleggende regler

  • Støt og ballkontakt: Spillerne bruker køen til å treffe køballen, som deretter treffer de andre ballene. Hver spiller får fortsette å spille så lenge de potter en ball korrekt.
  • Fouls: Hvis en spiller bryter en regel (for eksempel å ikke treffe en ball riktig, potte køballen, eller ikke treffe en ball i det hele tatt), gir de motstanderen en fordel (for eksempel ball-in-hand i pool).

Strategier

Posisjonsspill: Å plassere køballen strategisk for neste støt er avgjørende. Prøv å tenke flere støt fremover for å sikre en god posisjon.

Kontrollere køballen: Bruk ulike typer støt (for eksempel støt med underskru, overskru eller sideskrue) for å kontrollere hvor køballen stopper etter å ha truffet en ball.

Sikkerhetsspill: Hvis du ikke har en god sjanse til å potte en ball, kan det være lurt å spille et sikkerhetsspill for å gjøre det vanskeligere for motstanderen din å treffe en ball.

Brudd (Break): I spill som pool, kan et kraftig og kontrollert brudd gi deg en stor fordel ved å spre ballene godt og potte en eller flere baller fra start.

Historie

Billiard antas å ha utviklet seg fra utespill som croquet på 1400-tallets Europa. Det ble tilpasset innendørs ved å bruke bord. I det 19. århundre ble billiardbord standardisert i størrelse, og regler ble mer ensartet. Pool, snooker og carambole utviklet seg som distinkte varianter.

Billiard har blitt en stor konkurransesport med internasjonale turneringer, spesielt i pool og snooker. Noen av de mest kjente turneringene inkluderer World Pool Championship og World Snooker Championship.

Billiard kombinerer ferdigheter, strategi og presisjon, noe som gjør det til en utfordrende og underholdende aktivitet for både amatører og profesjonelle. Uansett hvilken variant du spiller, vil det å utvikle dine tekniske ferdigheter og strategiske tenkning forbedre din spillopplevelse.

Kjetil Sander
Kjetil Sander (f.1968) grunnlegger, redaktør, forfatter og serieentreprenør. Gunnla Kunnskapssenteret.com i 2001 (i dag eStudie.no) og har siden vært portalens redaktør. Utdannet Diplom økonom og Diplom markedsfører fra BI/NMH. Har i dag mer enn 30 års erfaring som serieentreprenør, leder og styremedlem.