Domene og webhotell fra OnNet.no

Om selskapet satser på en lukket eller åpen innovasjonsprosess styrer innovasjonsstrategiens tilnærmingen til ressursutnyttelse, som videre påvirker beslutningsprosessene, ledelsesorienteringen og andre aspekter, sier Chesbrough,
(2003).

Tradisjonell lukket tilnærming til til innovasjonsstrategien leder selskaper til å utvikle forsvarsmekanismer og barrierer for å stå imot konkurrenter og trusler markedet, fremfor å fremme åpenhet og innovasjon, mener flere innovasjonsforskere.

Suksessfaktoren for å utvikle innovasjon med bruk av en åpen innovasjonsprosess er å utvikle en strategi som skaper et sterkt bedriftsnettverk med fri kunnskapsflyt og samarbeid mellom deltakerne for å generere en samling (pools) av ideer.

Åpne innovasjonsstrategier baserer seg derfor på en balanse mellom prinsippene for tradisjonell strategitilnærming med et løfte om åpen innovasjon (Chesbrough & Appleyard, 2007).

Fordelene med åpenheten er at selskaper gir seg selv mulighet til å utvide verdiskapningen, samtidig som den blir begrenset av de opprinnelige forretningsmodellene til selskapet, i forhold til å kunne skape en større adopsjon av den innovative tilnærming. Derfor kan det være aktuelt for selskapet å introdusere nye og mer åpne forretningsmodeller basert på den verdiskapningen og koordinering som foretas innenfor de fellesskap av innovatører. En effektiv åpen strategi vil kunne balansere verditilegnelsen og verdiskaping til selskapet, istedenfor å «miste synet» av verdiskaping i jakten på innovasjon (Chesbrough & Appleyard, 2007).

Utfordringer ved åpen innovasjonsstrategi

You need to be logged in to view the rest of the content. Vennligst . Ikke medlem? Bli med oss
Kjetil Sander (f.1968) grunnlegger, redaktør, forfatter og serieentreprenør. Gunnla Kunnskapssenteret.com i 2001 (i dag eStudie.no) og har siden vært portalens redaktør. Utdannet Diplom økonom og Diplom markedsfører fra BI/NMH. Har i dag mer enn 30 års erfaring som serieentreprenør, leder og styremedlem.