Flytt ditt nettsted til våre Lightspeed webhotell, med cPanel, og
få 3-6 ganger raskere nettsider enn i dag. Pris: fra kr. 119/pr. år.

MønsterbeskyttelseDesign- eller mønsterbeskyttelse innebærer at man har enerett til å utnytte en bestemt design kommersielt, det vil si formen eller utseende til den varen man vil selge, i et begrenset tidsrom.

En mønsterbeskyttelse kan derimot ikke omfatte en bakenforliggende teknisk idé eller funksjon.

I slike tilfeller bør man søke patent. Det er Patentstyret som behandler søknader om design- eller mønsterbeskyttelse i Norge. Nærmere informasjon kan du få hos Patentstyret, private patentbyråer eller Innovasjon Norge.

En design- eller mønsterregistrering gjelder i 5 år fra søknaden leveres inn, men kan fornyes for ytterligere to 5-årsperioder. Maksimal beskyttelsestid er 15 år. Gjennom å få design- eller mønsterbeskyttelse kan du hindre andre i å produsere, importere eller selge den designen som du har beskyttet. Eksempler på design/mønster kan være utseende på en bil eller en spesiell tannbørste, utformingen av en forpakning eller blomster på en tapet. Ved å kunne dokumentere din rett til et design har du et godt utgangspunkt i forhandlinger om finansiering av utviklingskostnader og for å inngå salgs- og lisensavtaler med andre.

Dersom du vil beskytte din design/mønster er det viktig å være klar over at utformingen ikke må være gjort kjent før søknadsdagen, for eksempel vist på utstilling, omtalt i en avis eller lagt ut for salg. Det er også et krav at utseendet skiller seg vesentlig fra tidligere kjente design. Vi anbefaler også at du søker profesjonell bistand til utformingen av søknaden din før den leveres inn til Patentstyret. For slik hjelp kan du kontakte private patentbyråer.

Du må logge inn for å se resten av innholdetVennligst . Ikke medlem? Bli med oss
Kjetil Sander (f.1968) er eStudie.no sin grunnlegger. I tillegg er han daglig leder for bl.a. webbyrået og hostingselskapet OnNet AS. En entrepenør og forretningsutvikler med over 25 års entrepenør- og ledererfaring.