Design- og mønsterbeskyttelse


   Domene + webhotell + epost = kr. 198/år
   Tast inn domene du ønsker å bestille webhotell til:

http://

  
  
  

    Denne artikkelen er del 3 av 12 artikler om Immaterielle rettigheter
     Hvordan lese artiklene og -seriene?


MønsterbeskyttelseDesign- eller mønsterbeskyttelse innebærer at man har enerett til å utnytte en bestemt design kommersielt, det vil si formen eller utseende til den varen man vil selge, i et begrenset tidsrom.

En mønsterbeskyttelse kan derimot ikke omfatte en bakenforliggende teknisk idé eller funksjon.

I slike tilfeller bør man søke patent. Det er Patentstyret som behandler søknader om design- eller mønsterbeskyttelse i Norge. Nærmere informasjon kan du få hos Patentstyret, private patentbyråer eller Innovasjon Norge.

En design- eller mønsterregistrering gjelder i 5 år fra søknaden leveres inn, men kan fornyes for ytterligere to 5-årsperioder. Maksimal beskyttelsestid er 15 år. Gjennom å få design- eller mønsterbeskyttelse kan du hindre andre i å produsere, importere eller selge den designen som du har beskyttet. Eksempler på design/mønster kan være utseende på en bil eller en spesiell tannbørste, utformingen av en forpakning eller blomster på en tapet. Ved å kunne dokumentere din rett til et design har du et godt utgangspunkt i forhandlinger om finansiering av utviklingskostnader og for å inngå salgs- og lisensavtaler med andre.

Dersom du vil beskytte din design/mønster er det viktig å være klar over at utformingen ikke må være gjort kjent før søknadsdagen, for eksempel vist på utstilling, omtalt i en avis eller lagt ut for salg. Det er også et krav at utseendet skiller seg vesentlig fra tidligere kjente design. Vi anbefaler også at du søker profesjonell bistand til utformingen av søknaden din før den leveres inn til Patentstyret. For slik hjelp kan du kontakte private patentbyråer.

Hvis du ønsker å søke om designbeskyttelse i andre land, må du søke registrering i hvert enkelt land. Søknaden på den samme designen må være levert inn i andre land innen 6 måneder fra søknadsdato i Norge for at retten til prioritet skal gjelde.

Søknadsskjema

Ved søknad om design- eller mønsterbeskyttelse må du benytte et standardisert søknadsskjema fra Patentstyret. Dette skjemaet og en søknadsveiledning kan lastes ned fra Patentstyrets internettsider. Der finner du også en oversikt over hva det koster å søke om design/mønsterbeskyttelse.

Tips1.

Husk alltid underskrift på søknaden.

1. Vis ikke mønsteret offentlig før du har beskyttet det!

2. Det er viktig at du gjør et grundig forarbeid før du sender inn søknaden, siden den ikke kan endres etter innlevering. Hvis du har flere varianter av samme design, bør du samtidig søke om beskyttelse av de designene du tror kan være aktuelle. Du kan senere trekke tilbake de som ikke skal brukes.

3. Dersom designen din ikke er ferdig utviklet, bør du be om hemmelighold av søknaden. Den kan holdes hemmelig i inntil 6 måneder.

4. I søknaden må du legge ved bilder av designen. Bildene bør være så gode som mulig ettersom de danner grunnlaget for det vernet du vil få.

5. Dersom du vurderer å søke både om patent- og designbeskyttelse, bør begge søknadene leveres inn samme dag, for å kunne oppfylle krav om nyhet.

Kilde: Oslo Teknopol

Denne artikkelen og resten av artikkelserien kan lastes ned som en e-bok1 ! Artikkelserien fortsetter under.

Tegn årsabonnement

Tegn et abonnement til Kr. 178/år og få ubegrenset tilgang til alle våre artikler og serier!

Bli medlem

Tegn et medlemskap til Kr. 198/år for å laste ned alle våre e-bøker i PDF-format i ett år.

Topp20 artikler
Siste 20 artikler
Nye artikkelserier
Du leser nå artikkelserien: Immaterielle rettigheter

  Gå til neste / forrige artikkel i artikkelserien:  << PatentVaremerkebeskyttelse >>
    Andre artikler i serien er: 
 • Immaterielle rettigheter
 • Patent
 • Design- og mønsterbeskyttelse
 • Varemerkebeskyttelse
 • Opphavsrett
 • Arbeidstageroppfinnelser
 • Domenenavn – virksomhetens identitet på Internett
 • Kartlegging av kjent teknikk
 • Patentkrenkelser
 • Bruk, salg og lisensiering av IP-rettigheter
 • Verdsettelse av patenter og patentporteføljer
 • Oppfølgingssøknader av patenter