Bestill eller flytt ditt domene, e-post og nettsider

PS! Vi flytter dine WordPress nettsider og e-postmeldinger gratis til oss.

Hva er en inkubator?

Ordet inkubator kommer fra det greske ordet incubatio, som beskriver hvordan man gjennom offer og visjon kunne overkomme alvorlig sykdom. Senere ble ordet brukt i moderne medisin der premature barn ble plassert i en inkubator, der de gjennom kontrollerte omgivelser fikk hjelp til å utvikle seg riktig (Aernoudt 2004).


Hva er en Innovasjonsinkubator?

Denne bruken av ordet inkubator er overførbar til å beskrive hva en innovasjonsinkubator er. En innovasjonsinkubator kan defineres som:

“Et sted der gründere og nylig etablerte bedrifter kan få hjelp til å vokse”.

Siden det ikke finnes en universell definisjon på hva en inkubator er, fungerer betegnelsen som en paraply for andre begreper som for eksempel forskningsparker, innovasjonssentre, akseleratorer, kunnskapsparker og så videre.

En inkubator er imidlertid ikke kun et fysisk sted hvor mindre bedrifter deler kontor og en kaffemaskin. En inkubator er noe mye mer. En inkubator kan best beskrives som en prosess, hvor nyetablerte selskaper ikke bare blir tilbydd kontorplass, men også en rekke andre tjenester for å utvikle sin teknologi, verditilbud og organisasjon. Dette kan være hjelp knyttet til finansiering, juridiske råd, operasjonell ”knowhow”, tilgang til nye markeder, nettverk, samt støttepersonell (Hackett og Dilts 2008; Aernoudt 2004).

Selv om det har vært en enorm vekst i opprettelsen av nye selskaper går 80% av dem konkurs innen 2 år etter opprettelsen. For å prøve å hjelpe oppstartsbedriftene til å bli mer overlevelsedyktige er det idag blitt vanlig å knytte de  til en inkubator.

Historisk om inkubatorer

Du må logge inn for å se resten av innholdetVennligst . Ikke medlem? Bli med oss
Kjetil Sander (f.1968) er eStudie.no sin grunnlegger. I tillegg er han daglig leder for bl.a. webbyrået og hostingselskapet OnNet AS. En entrepenør og forretningsutvikler med over 25 års entrepenør- og ledererfaring.