Domene og webhotell fra OnNet.no

Hva er en inkubator?

Ordet inkubator kommer fra det greske ordet incubatio, som beskriver hvordan man gjennom offer og visjon kunne overkomme alvorlig sykdom. Senere ble ordet brukt i moderne medisin der premature barn ble plassert i en inkubator, der de gjennom kontrollerte omgivelser fikk hjelp til å utvikle seg riktig (Aernoudt 2004).

Hva er en Innovasjonsinkubator?

Denne bruken av ordet inkubator er overførbar til å beskrive hva en innovasjonsinkubator er. En innovasjonsinkubator kan defineres som:

“Et sted der gründere og nylig etablerte bedrifter kan få hjelp til å vokse”.

Siden det ikke finnes en universell definisjon på hva en inkubator er, fungerer betegnelsen som en paraply for andre begreper som for eksempel forskningsparker, innovasjonssentre, akseleratorer, kunnskapsparker og så videre.

En inkubator er imidlertid ikke kun et fysisk sted hvor mindre bedrifter deler kontor og en kaffemaskin. En inkubator er noe mye mer. En inkubator kan best beskrives som en prosess, hvor nyetablerte selskaper ikke bare blir tilbydd kontorplass, men også en rekke andre tjenester for å utvikle sin teknologi, verditilbud og organisasjon. Dette kan være hjelp knyttet til finansiering, juridiske råd, operasjonell ”knowhow”, tilgang til nye markeder, nettverk, samt støttepersonell (Hackett og Dilts 2008; Aernoudt 2004).

Selv om det har vært en enorm vekst i opprettelsen av nye selskaper går 80% av dem konkurs innen 2 år etter opprettelsen. For å prøve å hjelpe oppstartsbedriftene til å bli mer overlevelsedyktige er det idag blitt vanlig å knytte de  til en inkubator.

Historisk om inkubatorer

You need to be logged in to view the rest of the content. Vennligst . Ikke medlem? Bli med oss
Kjetil Sander (f.1968) grunnlegger, redaktør, forfatter og serieentreprenør. Gunnla Kunnskapssenteret.com i 2001 (i dag eStudie.no) og har siden vært portalens redaktør. Utdannet Diplom økonom og Diplom markedsfører fra BI/NMH. Har i dag mer enn 30 års erfaring som serieentreprenør, leder og styremedlem.