Domene og webhotell fra OnNet.no

Valutakursene over omtales som nominelle, og det er disse kursene som gjelder når en skal veksle en valuta om til en annen. Men selv om vi må betale mange kroner for få en euro, betyr ikke dette at det er dyrt for nordmenn å handle i et av eurolandene – dette avhenger selvfølgelig også av prisnivået i landet. De samme produkter koster mye færre euro i eurolandene, enn kroner i Norge. Skal vi måle hvor det er billigst, må vi sammenligne i felles valuta, dvs. hvor mange kroner koster det å kjøpe et produkt i Norge, i forhold til hvor mange kroner det koster å kjøpe det samme produktet i et av eurolandene.

Realvalutakursen viser prisnivået i et land i forhold til prisnivået i andre land, målt i felles valuta. Vi vil betegne realvalutakursen med den greske bokstaven epsilon ε, og den er gitt ved

ε = EP*/P

You need to be logged in to view the rest of the content. Vennligst . Ikke medlem? Bli med oss
Kjetil Sander
Kjetil Sander (f.1968) grunnlegger, redaktør, forfatter og serieentreprenør. Gunnla Kunnskapssenteret.com i 2001 (i dag eStudie.no) og har siden vært portalens redaktør. Utdannet Diplom økonom og Diplom markedsfører fra BI/NMH. Har i dag mer enn 30 års erfaring som serieentreprenør, leder og styremedlem.