Domene og webhotell fra OnNet.no

Hva er høresans?

Høresans, eller auditiv sans, er evnen til å oppfatte lyd gjennom ørene. Den er essensiell for kommunikasjon, oppfattelse av omgivelsene, og mange aspekter av dagliglivet. Høresansen lar oss gjenkjenne og tolke lyder, fra tale og musikk til farer i miljøet.

Når vi snakker om øret, så snakker de vanligvis om det medisinerne kaller for pinna, altså det vi kan se utenpå hodet. Pinna spiller for øvrig bare en liten rolle i forhold til hørsel, nemlig at den hjelper med å bestemme retningen av lyden.

Hørsel

Hørselen oppstår når ørets flimmerhår omsetter trykkbølger i luften til lyder. Øret og hjernens oppgave er å omsette bølgenes størrelse og frekvens til forskjellige lydstyrker og toner, og samtidig beregne hvor lyden kommer fra. Lokaliseringen av lydkilden beregnes ut fra tidsforskjellen for når lyden kommer frem til ørene. Vi kan ­fange opp forskjeller helt ned til 1/10 000 av et sekund, men i likhet med syns sansen kan hørselen kun fange opp lyder i et bestemt frekvensområde.

Hvordan fungerer høresansen?

You need to be logged in to view the rest of the content. Vennligst . Ikke medlem? Bli med oss
Kjetil Sander
Kjetil Sander (f.1968) grunnlegger, redaktør, forfatter og serieentreprenør. Gunnla Kunnskapssenteret.com i 2001 (i dag eStudie.no) og har siden vært portalens redaktør. Utdannet Diplom økonom og Diplom markedsfører fra BI/NMH. Har i dag mer enn 30 års erfaring som serieentreprenør, leder og styremedlem.