Domene og webhotell fra OnNet.no

Hva er et datavirus og hvorfor heter det virus?

Datavirus er små dataprogrammer som spres til PC-er, Mac-er, nettbrett, smarttelefoner og servere, uten at eierne eller brukerne ønsker det.

For at det skal kalles et virus må det ha evnen til å reprodusere seg for videre spredning fra en infisert maskin og til andre maskiner.

Datavirus kan være alt fra harmløse men irriterende og til svært destruktive og farlige.

Selv om det er over 40 år siden det første dataviruset kom, hadde fortsatt 1 av 4 PC-er ikke et anti-virus program i 2014 som virker. Det virker dermed som om folk ikke forstår risikoen med disse virusene. Jeg har derfor skrevet denne artikkelen for å gjøre deg oppmerksom på faren og hvilke ulike former for datavirus som finnes.

Hvordan spres datavirusene?

Viruset i seg selv er laget for å reprodusere seg, dvs. lage en kopi av seg selv for å sende videre, og bruke en eller annen form for kommunikasjon – vanligvis et e-postprogram – til å spre seg videre. Ofte brukes adresseboken i e-postprogrammet ditt som utgangspunkt for å finne nye potensielle ofre for smitte, og det er ganske ”smart” av viruset; da vår dine kjente det de tror er en e-post fra deg, og den åpner de vel i god tro..?

Grunnlaget for første spredning av nye virus er ofte en automatisk innsamling av e-postadresser fra Internett, adressene er som kjent lett å finne ved at man søker på strenger med @ inni. Hvis du sprer e-postadressen din på nettet ukritisk, øker sjansen for at du blir mottaker av virus, og dette bør du tenke på når du videresender kjedebrev, deltar i debatter (web eller news) eller bruker andre Internettjenester. Et lite triks som jeg selv (ikke ofte nok…) bruker er å endre e-postadressen fra ’redaksjonen@iktnytt.no’ til ’post-alfakrøll-iktnytt.no. Dermed vil de som ønsker det kunne forstå hva som er e-postadressen, mens automatiske søkeprogrammer ikke finner den fullt så enkelt.

Tidligere var e-mail den vanligste måten å spre virus på, men de fleste ISPèr har i dag installert gode virusprogrammer på mailserverne sine som stopper de fleste av disse virusene før du mottar dem. Et større problem er de virusene som spres via nettsidene du besøker med din PC, Mac, nettbrett eller smarttelefon. Hver spesielt oppmerksom på at de vanligste viruskildene på Internett i dag er:

You need to be logged in to view the rest of the content. Vennligst . Ikke medlem? Bli med oss
Kjetil Sander
Kjetil Sander (f.1968) grunnlegger, redaktør, forfatter og serieentreprenør. Gunnla Kunnskapssenteret.com i 2001 (i dag eStudie.no) og har siden vært portalens redaktør. Utdannet Diplom økonom og Diplom markedsfører fra BI/NMH. Har i dag mer enn 30 års erfaring som serieentreprenør, leder og styremedlem.