Domene og webhotell fra OnNet.no

Historisk sett har alle menneskelige kulturer brukt ritualer og seremonier for å skape orden, klarhet og forutsigbarhet, særlig når det har å gjøre med saker eller problemer som er for kompliserte, gåtefulle eller vilkårlige til at de kan kontrolleres på noen annen måte.

Dåp, konfirmasjon, avgangs seremonier, bryllup og jubileer tjener alt sammen til å gi oss mening og retning i livet. Vi skaper m.a.o. ritualer for å redusere usikkerhet og uro.

Ritualer og seremonier er like viktige for organisasjoner og samfunn som for enkeltmennesker, og fyller fire viktige funksjoner (Bolman/Deal-94):

  • å sosialiser
  • å stabilisere
  • å redusere uro og uklarhet
  • å overbringe budskap til støttegrupper utenfor organisasjonen

Det er vanskelig å peke ut nøyaktig hvor skillet mellom ritual og seremoni går. Seremonier finner vanligvis sted mindre hyppigere og er mer storslåtte og kunstferdig enn ritualer (Bolman/Deal-94).

«Nykommere» møter, enten de vet det eller ikke, mektige symbolske problemer fra det øyeblikket han trår inn i organisasjonen.

You need to be logged in to view the rest of the content. Vennligst . Ikke medlem? Bli med oss
Kjetil Sander
Kjetil Sander (f.1968) grunnlegger, redaktør, forfatter og serieentreprenør. Gunnla Kunnskapssenteret.com i 2001 (i dag eStudie.no) og har siden vært portalens redaktør. Utdannet Diplom økonom og Diplom markedsfører fra BI/NMH. Har i dag mer enn 30 års erfaring som serieentreprenør, leder og styremedlem.