Flytt ditt nettsted til våre Lightspeed webhotell, med cPanel, og
få 3-6 ganger raskere nettsider enn i dag. Pris: fra kr. 119/pr. år.

    Denne artikkelen er del 6 av 10 artikler om Salgsåpningen

Klær skaper folk og viser hvem du er, hva du står for og om du er en man kan stole på. Men klær kan også skape avstand mellom partene.

Klesdrakten må derfor tilpasses kunden, slik at de kommuniserer de riktige kulturelle signalene.

Hvis du f.eks. møter opp i en bank for å be om et større lån ubarbert og i slitte olabukser, vil du sannsynligvis få problemer. Kostymet er feil.

Siden kunden har en tendens til å plassere selgerens sosiale posisjon i samfunnet ved å studere klesdrakten, er det uhyre viktig at man er meget bevisst på hvordan man kler seg.

Går kunden i olabukser bør selgeren også gjøre det, bruker kunden blådress gjør selgeren det også. Dette for å komme på “bølgelengde med kunden”.

Ved å kle seg likt som kunden kjenner kunden seg selv igjen I selgeren, og signaliserer at man ligger på et likt sosialt nivå. Det gjør det enklere å oppnå tillit og få kunden til å åpne seg. Undervurder ikke ditt utseende og din fremtreden. Du prøver å kommunisere, og første trinn er din fysiske fremtreden.

Folk har en tendens til å tro på det de ser. Tilpass derfor kostymet etter kunden, og pass på at kostymet ikke plasserer deg og kunden på forskjellige bølgelengder. Tenk på eventyret om “rødhette og ulven”.

Husk også på at klesdrakten til selgeren i stor grad er med på å bestemme hvilken image firmaet får I markedet (hos kundene). Selgerens klesdrakt bør derfor alltid ses i lys av hvilken image selskapet ønsker å skape hos kundene.

Klær kan også være en “støykilde” i kommunikasjonsprosessen. Er f.eks. selgeren en dame som går dristig kledd eller bruker spragende øredobber eller halskjeder, kan kunden bli mer opptatt å studere selgeren enn å børe på hva hun har å si. Selgeren oppnår effekt, men vil aldri klare å vekke kundens kjøpelyst. Vær nøye med kostymet du velger.

Her følger noen råd fra Kieffer:

 1. Vær alltid vellstelt. Vær nøye med kropp og klær.
 2. Kle deg i alminnelighet et halvt trinn bedre enn dine møtepartnere
 3. Bruk tid på å finne ut av hvilken stil og hvilke farver som kler deg best.
 4. Stå rett og sitt rett under møtet.
Du leser nå artikkelserien: Salgsåpningen

  Gå til neste / forrige artikkel i artikkelserien:  << Ditt fysiske utseendeBil og bilens betydning i salg >>
    Andre artikler i serien er: 
 • Åpningen (førsteinntrykket) avgjør resultatet
 • Møt presist til kundemøte
 • Håndtrykket
 • Visittkort
 • Ditt fysiske utseende
 • Korrekt klesdrakt
 • Bil og bilens betydning i salg
 • Møtested og plasseringen av møtedeltakerne
 • Åpningsreplikken i salg
 • Generelle råd knyttet til åpningen av salgssamtalen
 • Kjetil Sander (f.1968) er eStudie.no sin grunnlegger. I tillegg er han daglig leder for bl.a. webbyrået og hostingselskapet OnNet AS. En entrepenør og forretningsutvikler med over 25 års entrepenør- og ledererfaring.