Domene og webhotell fra OnNet.no

Hva er og hvilken funksjon har en navigasjonsmeny?

En navigasjonsmeny er en samling linker brukeren kan klikke på for å navigere seg rundt på et nettsted. Normalt er den plassert i headere, topp-området på siden, eller i en sidebar på siden av hovedområdet på siden.

Naviasjonsmenyens oppgave er å føre brukeren sikkert rundt i nettstedet uten at man ”roter” seg bort.

Navigasjonsmenyen må fremstå som en navigasjonsmeny. Det må ikke være noen tvil for brukeren hva som er en navigasjonsmeny eller ikke. Noe som gjør at navigasjonsmenyen bør ha et utseende og plassering som brukerne er vant til fra andre nettsteder de besøker. Ikke prøv å hver for kreativ på dette feltet, da brukerne ikke orker å stoppe opp for å lete etter navigasjonsmenyen som guider dem rundt etter det de leter etter. Navigasjonsmenyen må være iøyenfallende og ha en form brukeren er vant til.

Ikke la brukerne måtte bruke Back-knappen for å navigere. Gjør det enkelt og oversiktlig å bla seg fram og tilbake på nettstedet ditt. Har du et stort nettsted bør du også ha en effektiv søkefunksjon.

Maks tre klikk!

En regel er at en bruker skal komme til den informasjonen de søker etter på maksimum tre klikk. Dette gjelder for små nettsteder. For større vil det være muligheter for at brukeren må bruke flere klikk enn tre, men det skal aldri være for mange slik at brukeren kan rote seg bort.

Forklarende menyvalg og linker

Av den grunn skal også alle linker være forklarende (ha logiske navn eller meningsfull tekst) og sørge for at brukeren skjønner hvor han havner. Linkene bør ikke være for lange, maksimum to til fire ord.

You need to be logged in to view the rest of the content. Vennligst . Ikke medlem? Bli med oss
Kjetil Sander
Kjetil Sander (f.1968) grunnlegger, redaktør, forfatter og serieentreprenør. Gunnla Kunnskapssenteret.com i 2001 (i dag eStudie.no) og har siden vært portalens redaktør. Utdannet Diplom økonom og Diplom markedsfører fra BI/NMH. Har i dag mer enn 30 års erfaring som serieentreprenør, leder og styremedlem.