Flytt ditt nettsted til våre Lightspeed webhotell, med cPanel, og
få 3-6 ganger raskere nettsider enn i dag. Pris: fra kr. 119/pr. år.

Hva er oppfattet nærhet?

Oppfattet nærhet (perceived proximity) er et begrep brukt om en persons inntrykk eller opplevelse av avstanden til en annen person (Wilson, O’Leary, Metiu & Jett, 2008). Vi snakker her ikke om geografisk avstand, men opplevd tilhørighet mentalt, faglig, verdi-, holdning- og interessemessig.


Oppfattet nærhet i virtuelle team

Til tross for at teammedlemmene i et virtuelt team kanskje aldri har truffet hverandre, siden de kan sitte i ulike verdensdeler, kan de allikevel oppfatt en stor nærhet og samhørighet med de andre teammedlemmene i det virtuelle teamet.

Selv om den kulturelle og geografiske avstanden mellom partene kan være stor, kan de allikevel føle seg svært nære og knyttet til de andre teammedlemmene i det virtuelle teamet. Den objektive (faktiske) avstanden mellom teammedlemmene trenger ikke nødvendigvis å samsvare med vår subjektive oppfatningen av avstanden.

Modell for opplevd nærhet til andre

Forholdet mellom fysisk nærhet, altså den objektive avstanden, og oppfattet nærhet er direkte påvirket av to prosesser;

  1. kommunikasjon.
  2. identifikasjon.

Disse prosessene er igjen påvirket av individuelle og sosio-organisatoriske faktorer som dermed også har indirekte påvirkning på forholdet mellom fysisk og oppfattet nærhet. Disse sammenhengene kan visualiseres i følgende modell:

Kilde: Illustrasjon av «Model of Perceived Proximity» i Wilson mfl. (2008).

Forholdene i modellen og hvordan de påvirker oppfattet nærhet kan forklares slik:

Du må logge inn for å se resten av innholdetVennligst . Ikke medlem? Bli med oss
Kjetil Sander (f.1968) er eStudie.no sin grunnlegger. I tillegg er han daglig leder for bl.a. webbyrået og hostingselskapet OnNet AS. En entrepenør og forretningsutvikler med over 25 års entrepenør- og ledererfaring.