Domene og webhotell fra OnNet.no

Uttrykket klient-server arkitektur, også kalt klient-tjener-modell, beskriver en måte å koble datamaskiner sammen til et nettverk på.

I en klient-server arkitektur finnes det to lag:

  1. Server – en kraftig datamaskin som kjører et bestemt program eller lagrer datasett som andre datamaskiner trenger.
  2. Klient – en liten datamaskiner som får dataene (informasjonen) de spør etter fra en server som de deler med mange andre klienter.

klient-server

I klient-server-modellen er serveren designet for å fungere som et sentralisert system som betjener mange klienter. Serveren må av den grunn ha en høy ytelse. Det vil være en datamaskin med langt mer datakraft, minne og lagringskapasitet enn klientene har.

Et eksempel på en klient-server arkitektur er når du leser denne denne nettsiden. Når du spør om å få se denne siden sendes forespørselen til vår webserver som finner siden og sender den tilbake til din nettleser. Nettleseren din er det eneste du trenger for å få tilgang til alt som finnes på vårt nettsted.

Klient oppgaver

You need to be logged in to view the rest of the content. Vennligst . Ikke medlem? Bli med oss
Kjetil Sander
Kjetil Sander (f.1968) grunnlegger, redaktør, forfatter og serieentreprenør. Gunnla Kunnskapssenteret.com i 2001 (i dag eStudie.no) og har siden vært portalens redaktør. Utdannet Diplom økonom og Diplom markedsfører fra BI/NMH. Har i dag mer enn 30 års erfaring som serieentreprenør, leder og styremedlem.