Domene og webhotell fra OnNet.no

    Denne artikkelen er del 1 av 27 artikler om Aksjehandel

Kurtasje

Har du lyst å bli rik eller i det minste økonomisk uavhengig? Ja, da er du ikke alene. De fleste av oss ønsker dette. Spørsmålet er bare hvordan du bør gå frem for å nå dette målet.

Fire måter å bli rik på

Når jeg var en liten gutt lærte jeg at det er fire måter du kan bli rik på. Disse fire måtene er:

 1. Flaks
 2. Start din egen bedrift
 3. Investering i eiendom
 4. Investering i aksjer og verdipapirer

Flaks

Den enkleste og minst krevende formen å bli rik på er å ha flaks. Noen er så heldige at de har et medfødt talent som gjør dem så unike at de raskt blir berømte og rike. Péle, Messi, Tiger Woods, Michael Jackson, Pavarotti og Michael Jordan er eksempler på personer som har blitt rike på sitt talent. De fleste av oss har ikke et slikt talent og kan derfor ikke bli rike på grunn av vårt unike talent.

Andre er så heldige at de er født rike eller arver penger fra andre som er rike. Den enkleste måten å skaffe seg en liten formue på er å starte med en stor en, er det noe som heter. Er du ikke født rik kan du gifte deg med en person som allerede er rik. Noen har også flaks med en slik strategi, men om dette blir et lykkelig ekteskap er et annet spørsmål.

Den absolutt enkleste måten å bli rik på er å tippe på Lotto. Det eneste du trenger her er griseflaks. Problemet er bare at sannsynligheten for å lykkes er så utrolig liten at du må spille hver uke i mange liv for å være sikker på å vinne. Sannsynligheten for å få 7 rette i lotto er 1:5.379.616. I det virkelige liv er dette derfor en lite sikker strategi å velge hvis målet er rikdom.

Starte din egen bedrift

Å starte en egen bedrift kan gjøre deg svært rik hvis bedriften blir en kjempesuksess. Mange har blitt rike på denne måten. Imidlertid er dette lettere sagt enn gjort. Ikke bare trenger du en god forretningside og kapital, men du må også bruke mange år av ditt liv med knallhardt arbeid for å ha en sjanse å lykkes. 

De fleste som starter egen bedrift blir ikke rike. De går istedenfor konkurs. Noe som er det motsatte av å bli rik. Skal du lykkes med å bli rik på å starte din egen bedrift trenger du også en god posisjon flaks, i tillegg til en god forretningside, kapital, kompetanse og  nettverk.

Investere i fast eiendom

Siden vi stadig blir flere her i verden trenger vi stadig flere boliger og steder vi kan arbeide. Å eie fast eiendom har derfor alltid blitt ansett som en av de sikreste investeringene du kan gjøre. Eiendomsprisen vil alltid øke siden  jordkloden aldri blir større. Dette er derfor en sikker måte å bli rik på.

Imidlertid tar dette tid. Ofte svært lang tid, avhengig av hvilken eiendom du eier. I eiendomsbransjen er locations alt. Eier du en eiendom med god beliggenhet i et populært område kan du være heldig og oppnå en høy avkastning i løpet av noen år. Ligger eiendommen på et lite populært område kan det ta enormt lang tid før du ser noen signifikant avkastning. Som du skjønner trenger du også flaks for å bli rik ved å investere i fast eiendom.

Investere i aksjer og verdipapirer

Å investere i aksjer og verdipapirer har de siste 50 årene vært den raskeste og sikreste måten å bli rik på. I riktig gamledager var det kjøp og salg av gull som gjaldt. Idag er det aksjer som gjelder. Ingenting gir deg høyere avkastning enn aksjer viser all finans statistikk. 

Også her trenger du en god posisjon flaks for å lykkes, men flaks alene kan aldri gjøre deg rik. For å bli rik på kjøp og salg av aksjer må du være villig til å ta en høy risiko og du må vite hva du investerer i. Hovedreglen her er at jo større risiko du er villig til å ta, jo mer penger tjener du hvis strategien lykkes. Mislykkes du kan du tape alt du har satset. Det gjelder derfor å ikke satse alt på ett eller noen få selskaper, men spre dem på en portefølje av selskaper. Dernest gjelder det å ikke ta en for høy risiko.

Leser du alle artikkelseriene du finner her på ProStock vil du lære alt du trenger for å ha suksess gjennom å investere målrettet og langsiktig i aksjer.

Flaks er alltid nødvendig for å bli rik

Som vi har vært inne på flere ganger kreves det alltid flaks for å bli rik, men ikke all flaks er ren flaks. “Det er ingen tilfeldighet at Rosenborg har vunnet de fem siste kampene på stand inn skudd i de siste 10 minuttene av kampen“, sa Rosenborg treneren Nils Arne Eggen for 20 år siden når Rosenborg vant over 10 seriegull på rad. Hans budskap var at de var svært bevist på at de fleste kamper blir avgjort de siste 10 minuttene. De trente derfor knallhardt på å skape sjanser og avslutninger når de var slitne og under tidspress.

Fire typer flaks

Vi kan skille mellom fire typer flaks:

 1. Ren flaks – er når du vinner i lotto. Her er det kun skjebnen som er på din side.
 2. Flaks fra hardt arbeid – arbeider du konstant hardt vil dette skape mange muligheter ved at du genererer mye energi, gjør mange ting og rører opp mange ting fra støvet. Dette skaper en kraft fra arbeid og energi som gjør at flaksen finner deg til slutt.
 3. Flaks fra forberedelser og innsikt – hvis du er veldig dyktig innen et område, vil du merke når en heldig mulighet dukker opp innen dette området. Gjennom å forberede deg gjør du det enklere å oppdage og utnytte attraktive muligheter som andre ofte kaller for flaks.
 4. Flaks fra din unike personlighet – du kan bygge opp din personlighet på en måte som gjør at flaks slutter å bli flaks. Flaksen går over til å bli din skjebne fordi du er en pålitelig, langsiktig person med høy integritet.

Ren flaks er noe vi ikke kan kontrollere, men vi kan selv opparbeide oss flaks gjennom hardt arbeid, forberedelser, innsikt og vår personlighet. Det er denne formen for flaks vi må utvikle for å bli rik.

Maksimer inntektene og minimaliser utgiftene

Oppskriften på å bli rik er enkel. Det gjelder å:

 • Maksimere inntekter – betyr å tjene så mye penger som du overhodet klarer å få til, innenfor dine egne rammer.
 • Minimere utgifter – vil si å unngå alle unødvendige utgiftsposter, og å kun bruke penger på det som er høyst nødvendig.

For å maksimere inntektene og minimalisere utgiftene bør du:

Sette deg økonomiske mål

Det første du bør gjøre er å sette deg konkrete langsiktige og kortsiktige mål. Mål for hvor mye penger du skal tjene neste måned, halvår, år og de neste 5 og 10 årene. Her gjelder det å sette seg høye mål. slik at du har noe å strekke deg etter. Jo større mål du setter deg, jo større er også sjansene for at du skal bli rik.

Klare økonomiske mål er viktig for å stake ut en kurs som forteller hvordan du skal bli rik og når du skal nå ulike milepæler underveis. Målene må imidlertid være realistiske og kontrollerbare for at de skal virke motiverende. Ingen gidder å strekke seg det lille ekstra for å prøve å nå et mål de vet på forhånd er urealistisk. Målene du setter deg må være såkalte S.M.A.R.T mål.

Lev under evne

Rike mennesker oppfattes som “gjerrigknarker” fordi de ikke strør rundt seg med dyre luksusprodukter. De kjører gjerne en 20 år gammel bil, selv om de er god for flere milliarder kroner. Ønsker du å bli rik må du kutte ut alle unødvendige utgifter, spesielt de gjentagende. 

Lær deg å håndtere risiko

Siden det er en nær sammenheng mellom hvor stor risiko du er villig til å ta og hvor mye penger du tjener på en investering sier det seg selv at du må lære deg å håndtere risiko på en god måte hvis du ønsker å bli rik.

Spar for å investere. Ikke spar for å spare

Sparing i seg selv gjør deg ikke rik, men hvis du sparer for å investere pengene i lønnsomme investeringsobjekter så er du allerede på rett vei for å bli rik. Rike mennesker invester i investeringsobjekter som gjør at pengene jobber for dem. Dette kalles også å “bruke penger for å tjene penger“.

Før kapitalen kan jobbe for deg, må du jobbe for kapitalen. Det gjelder derfor å komme raskest mulig i en posisjon hvor kapitalen jobber for deg og du ikke for kapitalen.

Unngå gjeld som ikke betaler seg

Gjør det til en regel at du aldri tar opp lån som du ikke kommer til å tjene penger på. Skal du låne penger til å kjøpe noe, f.eks. en leilighet, må dette være fordi du vet at denne leiligheten vil øke i verdi i årene fremover. Verdiøkningen må være større enn  rentekostnaden til lånet for at investeringen skal lønne seg. Rike mennesker bruker gjeld til å forsterke potensialet i en investering. Fattige mennesker låner penger til å kjøpe ting som gjøre rike mennesker rikere.

Du leser nå artikkelserien: Aksjehandel

  Gå til neste / forrige artikkel i artikkelserien: Hvordan tjene penger på aksjer? >>
    Andre artikler i serien er: 
 • Hvordan bli rik?
 • Hvordan tjene penger på aksjer?
 • Før du starter med kjøp og salg av aksjer
 • Investor, trader eller en mellomting?
 • Kom igang med aksjehandel – Det praktiske
 • Risiko typer (Systematisk- og usystematisk risiko)
 • Aksjehandel : – Hvilken risiko er du villig til å ta?
 • Former for aksjehandel
 • “Best practis” for kjøp og salg av aksjer
 • Kurtasje og spread
 • Timing av aksjekjøp og aksjesalg
 • Aksjeportefølje
 • Hvordan velge ut aksjene i porteføljen?
 • Aksjeportefølje: – Studer megatrendene for å finne fremtidens sektorer
 • Alle megatrender er “bobler” som vil sprekke
 • Risiko-aksjer du bør unngå eller være forsiktige med
 • Vinneraksjene som gir deg den høyeste avkastningen
 • Handelsstrategi
 • Handelsstrategier for verdiinvestorer
 • Styr unna meglertriksene
 • Hvordan bli rik på langsiktig aksjesparing?
 • Giring og marginhandel
 • Shorting og shorthandel
 • Stop-Loss ordre
 • Utbytte – utbytteaksjer – utbyttefond
 • Aksjesparekonto (ASK)
 • Skatt på aksjegevinst
 • Kjetil Sander
  Kjetil Sander (f.1968) grunnlegger, redaktør, forfatter og serieentreprenør. Gunnla Kunnskapssenteret.com i 2001 (i dag eStudie.no) og har siden vært portalens redaktør. Utdannet Diplom økonom og Diplom markedsfører fra BI/NMH. Har i dag mer enn 30 års erfaring som serieentreprenør, leder og styremedlem.