Domene og webhotell fra OnNet.no

Hva er vår luktesans?

Luktesans, også kjent som olfaksjon, er vår evne til å oppfatte og identifisere lukter gjennom nesen. Denne sansen spiller en viktig rolle i smaksopplevelsen, varsler oss om farer som røyk eller bedervet mat, og er knyttet til hukommelse og følelser.

Kjemoreseptorer i nesa registrerer stoffer i gassform. Disse reseptorene kan oppfatter og skiller mellom aroma over en viss grense. Luktesansen er spesiell fordi nervene fra nesen går direkte til et primitivt område i hjernen som kalles det limbiske system. Det har med basale følelser som angst, seksualdrift og sult samt hukommelsen å gjøre. Det er derfor sannsynlig at lukter kan utløser minner og sterke følelser i høyere grad enn andre sanseinntrykk gjør.

Luktesansen fungerer gjennom en kompleks prosess der luktmolekyler binder seg til reseptorceller, sender signaler til hjernen, og tolkes som spesifikke lukter. Forstyrrelser i luktesansen kan påvirke livskvaliteten og evnen til å oppfatte miljøet, men noen tilstander kan forbedres med medisinsk behandling eller terapi.

nese

Hvordan fungerer vår lukesans?

You need to be logged in to view the rest of the content. Vennligst . Ikke medlem? Bli med oss
Kjetil Sander
Kjetil Sander (f.1968) grunnlegger, redaktør, forfatter og serieentreprenør. Gunnla Kunnskapssenteret.com i 2001 (i dag eStudie.no) og har siden vært portalens redaktør. Utdannet Diplom økonom og Diplom markedsfører fra BI/NMH. Har i dag mer enn 30 års erfaring som serieentreprenør, leder og styremedlem.