Domene og webhotell fra OnNet.no

leselighetLesing er å ta imot og dekode et kodet budskap. Kodene består av ulike symboler (bokstaver) som vi dekoder for å forstå budskapet (innholdet).

Leseprosessen består av fiksering, sakkadiske bevegelser, tibakevisninger og regresjoner.

Lesingen blir imidlertid påvirket av mange faktorer; faktorer som har med leseren å gjøre, med lesesituasjonen, med selve budskapet og med typografi og produksjon.

Sakkadiske bevegelser og fiksering

Når man leser, beveger øyet seg med små, uregelmessige rykk som vi kaller sakkadiske bevegelser. Selve lesingen foregår i det korte øyeblikket da øyeeplet står stille, og blikket hviler på et bestemt punkt. Vi kaller dette fiksering. Fikseringspausen kan vare fra noen hundredels sekund til ca ett sekund – gjennomsnittlig ca ¼ sekund. Under lesingen bruker vi ca. 90% av tiden til fikseringen, resten av tiden bruker vi til å flytte blikket. Mens øyet beveger seg fra en fiksering til en annen, er det blindt.

You need to be logged in to view the rest of the content. Vennligst . Ikke medlem? Bli med oss
Kjetil Sander (f.1968) grunnlegger, redaktør, forfatter og serieentreprenør. Gunnla Kunnskapssenteret.com i 2001 (i dag eStudie.no) og har siden vært portalens redaktør. Utdannet Diplom økonom og Diplom markedsfører fra BI/NMH. Har i dag mer enn 30 års erfaring som serieentreprenør, leder og styremedlem.