Lightspeed webhotell

SMART mål

En effektiv måte å sette et mål på er å følge det velkjente akronymet SMART. En SMART mål er:

  • Spesifikt: Målet må være spesifikt og ikke generelt. F.eks. «Jeg skal være blandt de topp 10 beste i NM 2020 i min kampsport»?
  • Målbart: Målet må være målbart slik at vi vet når målet er nådd. F.eks. må det være mulig å måle måloppnåelsen på en skala, f.eks fra 1-10 eller ved å ha som mål at: «Jeg skal veie maks 75 kilo innen nyttårsaften 2020». 
  • Attraktivt: Målet må selvsagt være noe vi faktisk ønsker å nå hvis ikke er det ikke noe poeng å strekke seg etter det.
  • Realistisk: For at et mål skal virke motiverende må de være realistiske. Ingen finner urealistiske mål særlig motiverende.
  • Tidfestet: VIKTIG VIKTIG! Sett deg en tidsfrist for målet! Uten dette er det bare enda en av dine drømmer og tanker som utsettes og utsettes til den vakre dagen. En av dine «En vakker dag..» «Når jeg får tid..» «Når jeg får penger..». Dette er ting som ligger å støver på hyllen i åresvis uten at du tar tak i de. Vær spesifikk når du setter deg en tidsfrist. At du skal klare målet innen en måned er ikke godt nok, da blir det for enkelt å forskyve handlingene og finne på unnskyldninger og ikke minst vil underbevisstheten din slappe av i visshet om at alltid fortsatt bare er 1 måned. Sett deg en konkret dato som ikke tillater at du begynner å utsette ting, en dato som står krystallklart i forhold til når du skal være ferdig. Hva lyder best: «Jeg skal gå ned 5 kilo innen en måned» – «Jeg veier mindre enn XX kilo innen 31.desember 2012».

Et mål som følger SMART er mer sannsynlig å lykkes fordi det er klart (spesifikk) slik at du vet nøyaktig hva som må oppnås. Du kan fortelle når det er oppnådd (målbar) fordi du har en måte å måle ferdigstillelse. En SMART mål er sannsynlig å skje fordi det er en hendelse som er oppnåelig. Før du setter en smart objektiv relevante faktorer som ressurser og tid ble tatt hensyn til for å sikre at det er realistisk. Endelig tidsskalaen element gir en frist som hjelper folk å fokusere på de oppgavene som kreves for å oppnå målet. Tidsskalaen element stopper folk utsette oppgaven er fullført.


HD Cord – generelle krav til et mål

HD Cord er en fortkortelse for:

Hierarchically – descriptive – control – objectively – realistic – developing 

Du må logge inn for å se resten av innholdet. Vennligst . Ikke medlem? Registrer deg