Domene og webhotell fra OnNet.no

Vitenskap >> En forlengelse av filosofien

Som jeg var inne på i forrige artikkel om “filosofi” er filosofi begynnelsen på vitenskapen av følgende årsak:

Når et problem kan stilles så konkret og presist at vi klart ser hvordan det kan besvares, for eksempel ved vitenskapelige metoder, opphører det å være et filosofisk problem og blir istedenfor en del av vitenskapen.

Vitenskap er med andre ord en naturlig forlengelse og konkretisering av filosofien. Mens filosofi er å tenke kritisk omkring de prinsippene som vi anvender i vitenskapen og dagliglivet, går vitenskap ut på å dokumentere “bevis“. 

Hva er vitenskap?

Vitenskap er et systematisk måte for å skaffe seg objektiv kunnskap om naturen og universet gjennom observasjon, eksperimentering og logisk analyse. Vitenskapen forsøker å forklare naturfenomener ved å formulere, teste og revidere hypoteser og teorier.

Vitenskap bygger på etterprøvbare forskningsresultater som er samlet inn med bruk av vitenskaplige metoder. Begrepene forskning og vitenskap henger dermed sammen. Mens forskning er å identifisere enheter, definere variabler, lete etter sammenhenger og forsøke å forstå om en variabel er årsak til en annen, er vitenskapens mål:

å forklare hvilke strukturer og prosesser som skapte forskningsresultatet og komme frem til etterprøvbar innsikt som vi kan bruke til å forstå andre fenomener som ikke ble direkte berørt av forskningsresultatene.

For at kunnskap skal regnes som vitenskap, er det et krav at den er etterprøvbar slik at andre kan etterprøve holdbarheten av resultatene. Forskning er aktivitet som har til hensikt å skape, etterprøve eller systematisere vitenskapelig kunnskap.

Modellen under viser hvilket forskjellige informasjonsnivå i den kontekstuelle strukturen forskningen og vitenskapen opererer på.

Mens forskning går ut på å samle inn rådata som blir strukturert og tolket for å frembringe kunnskap om et bestemt fenomen, er vitenskapens mål å bringe denne kunnskapen opp på et høyere helhetlig nivå. Fra spesifikk kunnskap til allmenne teorier og modeller som andre kan etterprøve holdbarheten av. Vitenskap er å komme frem til ny kunnskap og nye ideer på en systematisk måte som man kan konfrontere med virkeligheten. Målet er å komme frem til sanne og prøvbare utsagn (teorier). Vitenskap er å finne ut om det er samsvar mellom en teori og de objektive saksforholdene (data/virkeligheten).

Ut i fra disse betraktningene kan begrepet vitenskap defineres slik:

“Vitenskap er å frembringe ny kunnskap og systematisere den gjennom å utvikle teorier og modeller som kan trenge bak virkelighetens overflate”

Sentralt i denne definisjonen står begrepene teori og modell. To begreper som står sentralt i all forskning og vitenskap. Selv om de alle fleste har en formening om hva en teori og en modell er, tar vi oss allikevel tid til å komme litt nærmere på betydningen av disse to begrepene senere i denne artikkelserien. Dette for å unngå misforståelser.

Kjennetegn

You need to be logged in to view the rest of the content. Vennligst . Ikke medlem? Bli med oss
Kjetil Sander
Kjetil Sander (f.1968) grunnlegger, redaktør, forfatter og serieentreprenør. Gunnla Kunnskapssenteret.com i 2001 (i dag eStudie.no) og har siden vært portalens redaktør. Utdannet Diplom økonom og Diplom markedsfører fra BI/NMH. Har i dag mer enn 30 års erfaring som serieentreprenør, leder og styremedlem.