Domene og webhotell fra OnNet.no

Lesetid (240 ord/min): 5 minutter

Digital hygiene

Cyber hygiene eller digital hygiene som det gjerne kalles handler om praksiser som opprettholder vår sikkerhet på nettet. Akkurat som god personlig hygiene beskytter vår fysiske helse, er cyber hygiene viktig for å forebygge digital kriminalitet. Derfor har vi laget en enkel guide som tar deg gjennom hvordan det fungerer, samt noen tips til hva du kan gjøre.

Forståelse av digital hygiene

Digital hygiene innebærer regelmessige og forebyggende tiltak for å sikre data og håndtere svakheter som kan utnyttes av hackere. Denne tilnærmingen bidrar til å redusere risikoen for at man angripes av skadelig programvare, løsepengevirus, datainnbrudd og andre nettrusler som kan kompromittere personlig informasjon og økonomisk sikkerhet. Her er det viktig å huske at det er gode rutiner over tid, ikke bare individuelle grep som er viktig å huske.

Særlig i en digital hverdag hvor vi ofte sprer oss over flere enheter er dette viktig. Mange benytter seg ikke bare av en PC, men har nettbrett, smarttelefon og ulike enheter koblet på nett. Sørg for at dine rutiner dekker alle enheter, ikke bare PC-en din. Du bør oppdatere alle enheter, tenke på hvilke programmer du bruker og sjekke vilkårene for hva du samtykker til.

Beste praksis for god digital hygiene

Det er flere grep du kan ta for å sikre god digital hygiene på dine enheter. Husk at det er kombinasjonen av alle grepene som gjelder, ikke bare å plukke noen enkelte for å sikre seg fra tid til annen. Derfor bør du sørge for å:

  1. Gjøre regelmessige oppdateringer – Pass på at du regelmessig oppdaterer enhetene dine og sørger for at de har siste versjon av programvare. Dette gjelder ikke bare applikasjoner, men også operativsystemer, hardware og andre systemer.
  2. Bruk sterke passord – Lag komplekse passord som er vanskelig å finne frem til for hackere. Her kan det være lurt å bruke en password manager dersom du sliter med å huske mange passord på én gang.
  3. Aktiver 2FA – Der det er mulig, bør du benytte deg av 2FA verifikasjon. Da er du ekstra beskyttet om noen skulle få tilgang til ditt passord. Pass på å bruke apper slik at du automatisk generer koder fra en annen enhet for bedre sikkerhet.
  4. Ta backup – Du bør sørge for å ha oppdateringer av dine viktigste enheter i tilfelle du må gjenopprette noe. Her er det viktig å ha gode rutiner for å kjøre backup regelmessig.
  5. Sikre nettverket ditt – Det svakeste punktet for mange er deres eget hjemmenettverk. Dårlig kryptering, svake passord og mange enheter kan ofte føre til at det finnes en rekke bakdører inne på nettverket. Pass derfor på at du sikrer deg ved å kryptere nettverket ditt.
  6. Utvis forsiktighet – Hver dag håndterer vi en rekke potensielle trusler på nett. Vi deler informasjon, har logger og laster ned informasjon. Derfor er det viktig å utvise forsiktighet i alt man foretar seg på nett. Tenk på hvor du laster ned informasjon, hvilken informasjon som deles og hva den skal brukes til.
  7. Rydd enheten din – Mange av oss har enheter som er stappfulle av apper og programvare som vi ikke lenger bruker. Disse fortsetter å samle inn informasjon, noe som kan være trøblete for din digitale hygiene. Derfor anbefaler vi at man regelmessig sletter apper som ikke lenger brukes. Da har du kontroll på hva som deles og kan unngå utlevering av unødvendig informasjon.

Bruk en VPN

God hygiene handler ofte om at man skal etterlate seg minst mulig spor på nett, samt sørge for at ingen kan fange opp informasjon utvekslet fra enheten din. Da kan en VPN være et godt verktøy. Dette er et kostnadseffektivt tiltak som krypterer all informasjon som utveksles mellom enheten din og eksterne servere.

Da blir det ikke bare vanskeligere å oppdage deg, men du kan også bruke din VPN til å oppnå en lokal IP-adresse. Dette kan spare deg for penger når du handler på nett, eller gi tilgang til innhold som er blokkert i enkelte land. Det finnes en rekke leverandører der ute og en VPN koster sjeldent mer enn en kopp kaffe i måneden.

Still spørsmål ved vilkår og betingelser

Ofte blir vi bedt om å utlevere informasjon når vi skal bruke en plattform, programvare eller app. Her er det viktig å vite hva man samtykker til før man tar i bruk en tjeneste. For din digitale hygiene er det viktig å lese nøye gjennom vilkår og betingelser før du samtykker. Dette gjelder spesielt for apper som lastes ned på enheten din.

Mange av disse sporer aktiviteten din langt utover det du foretar deg inne i appen. Store selskaper som Google og Apple har gjort det lettere å se hvilken informasjon som deles, men du bør fortsatt tenke nøye på hygiene. Særlig om du laster ned apper direkte fra nett bør du være forsiktig.

Hva om du allerede har fått virus?

Om du har en infisert enhet som du ønsker å bedre den digitale hygiene på er det viktig å starte i riktig ende. Sørg for å kjøre en full scan av enheten med antivirusprogram slik at du kan fange opp eventuell skadelig programvare. Deretter før disse slettes og fjernes fra enheten før man kjører en ny scan.

Pass på at du kjører alle nødvendige oppdateringer for å få siste versjon av sikkerhet og programvare på den aktuelle enheten. Til slutt kan du velge å aktivere en VPN for å beskytte deg ytterligere mot nye angrep. Selv om du har tatt en full gjennomgang er det viktig å opprettholde gode rutiner og vedlikeholde det over tid.

Oppsummering

God digital hygiene er viktig når du skal holde deg trygg på nett. Dette gjelder ikke bare på individuelle enheter, men også på nettverket ditt. Pass på at du har oppdatert programvare, bruker en VPN der det er nødvendig og holder deg orientert på det som skjer i markedet. Videre bør du lage gode rutiner på hvordan du skal holde enhetene dine ved god hygiene over tid. Dette inkluderer automatiske oppdateringer av enhetene og ny informasjon om trusler i markedet.