Domene og webhotell fra OnNet.no

De siste årene har ulovlige botnett blitt kommersielle. Den som ønsker å sende ut uønsket reklame i stor skala eller angripe en nettressurs kan leie et allerede eksisterende botnett på det svarte markedet, på time- eller døgnbasis. Bots er i dag blitt en av de mest sofistikerte og mest populære former for Internettkriminalitet.

Hva er en bot?

En «bot» er en type ondsinnet kode som lar angriperen ta kontrollen over en datamaskin. De er også kjent som «webroboter» og de inngår som regel i et nettverk av infiserte maskiner, også kalt «botnett«, som er skapt av infiserte maskinen fra hele verden.

Siden en botinfisert datamaskin er underkastet sin mester, er det mange mennesker som kaller slike maskiner for «zombier«. De kriminelle som kontrollerer disse kalles bothyrder eller botmestere.

Noen botnett kan bestå av noen hundre eller noen tusen datamaskiner, men andre har både ti- og hundretusen «zombier» til sin disposisjon. Mange av disse datamaskinene er infiserte uten at eieren vet om det. Noen mulige symptomer? En bot kan få datamaskinen til å gå saktere, vise merkelige meldinger eller helt enkelt krasje.

Hvordan en bot fungerer?

Et botnett er et nettverk av datamaskiner som er blitt infisert av et datavirus eller trojanske hester. Disse maskinene kobler seg til en eller flere sentrale styrende noder der de får tildelt oppgaver. Oppgavene kan være å søke gjennom web-sider etter e-postadresser, sende ut uønsket søppelpost (spam) eller å utføre tjenestenektangrep mot utvalgte mål på internett. Et botnett kan bestå av tusentalls datamaskiner, ofte kalt zombier, spredd over hele verden og med eiere som ikke vet at maskinene er infiserte.

En botnet (også kjent som en zombie hær) er en rekke Internett-datamaskiner som, selv om deres eiere er klar over det, har blitt satt opp til å videresende sendinger (inkludert spam eller virus) til andre datamaskiner på Internett. Enhver slik datamaskin er referert til som en zombie – i praksis en datamaskin «robot» eller «bot» som serverer ønskene til noen mester spam eller virus opphavsmann. De fleste datamaskiner kompromittert på denne måten er hjemme-baserte. Ifølge en rapport fra russisk-baserte Kaspersky Labs, botnets – ikke spam, virus eller ormer – i dag utgjør den største trusselen til Internett. En rapport fra Symantec kom til en lignende konklusjon.

You need to be logged in to view the rest of the content. Vennligst . Ikke medlem? Bli med oss
Kjetil Sander
Kjetil Sander (f.1968) grunnlegger, redaktør, forfatter og serieentreprenør. Gunnla Kunnskapssenteret.com i 2001 (i dag eStudie.no) og har siden vært portalens redaktør. Utdannet Diplom økonom og Diplom markedsfører fra BI/NMH. Har i dag mer enn 30 års erfaring som serieentreprenør, leder og styremedlem.