Lesetid (240 ord/min): 5 minutter
Det er umulig å sette korrekt verdi på ditt SEO-arbeid, av flere årsaker. La oss se på noen av dem.
Innholdsfortegnelse
Hva er meta-verdiene en førstesideplassering i Google gir verdt?
Hva er for eksempel meta-verdiene korrekt søkemotoroptimalisering skaper i målgruppens persepsjon verdt for virksomheten og varemerke?
Hva er en førstesideplassering i Google egentlig verdt, og hvordan måle denne verdien? Skal vi se på:
- hvor mange som blir eksponert for linken til din side (antall visninger)
- hvor mange som klikker på linken i søkeresultatene (trafikken Google skaper)
- antall ordre dette genererer (konverteringsrate) eller hva?
Svaret er ingen av delene, da ingen av måleverktøyene tar høyde for alle de meta-verdiene en førstesideplassering skaper i folks bevissthet og som gjør at de over tid blir betalende kunder.
Flere studier har konkludert med at omtrent 1 av 3 sier at de oppfatter de selskapene som oppnår en førstesideplassering i Google som de viktigste aktørene i den bransjen de søker i.
Tenk etter og prøv å søk litt selv. Normalt sett er det de største og mest dominerende aktørene innenfor et tema som kommer opp når du søker på et nøkkelord som beskriver dem og/eller hva de tilbyr. Deretter må du stille deg selv spørsmålet:
– Hva er effekten en førstesideplassering i Google for mitt varemerke og/eller virksomhet egentlig verdt i kroner og ører?
At man har en ide hvor mye en førstesideplassering er verdt for nettstedet er viktig, da søkemotoroptimalisering skal være en investering og ikke en kostnad. Hvis du ikke vet hvilken verdi en førstesideplassering har, er det også vanskelig å avgjøre hvor mye tid og penger du skal bruke på å oppnå dette for at investeringen skal være lønnsom og for å kunne måle avkastningen investeringen gir.
Hva er verdien av den sosiale spredningsprosessen?
En annen faktor som må måles og verdsettes i vurderingen av verdien av søkemotoroptimalisering, er den sosiale spredningsprosessen som skjer som et resultat av at noen finner budskapet ditt i Google. Kanskje kjøper vedkommende som finner deg i Google ikke noe selv, men han kan tipse venner og bekjente som går direkte til nettsidene dine og handler på vennens anbefalinger. Disse har ikke funnet deg i Google, men hvis deres venn ikke først hadde funnet deg i Google og tipset dem ville de ikke blitt klar over ditt tilbud. Det er derfor vanskelig å måle effekten og verdien av SEO 100%.
SEO (søkemotoroptimalisering) er en INVESTERING – ingen kostnad!
Søkemotoroptimalisering (SEO) skal ikke være noen kostnad. Pengene du bruker på søkemotoroptimalisering skal komme tilbake med en høyere avkastning enn det du kunne fått ved å plassere pengene i noe annet. Søkemotoroptimalisering (SEO) er en investering på kort- og lang sikt. Du må derfor utvikle måleverkøy som gjør det mulig for deg å måle avkastningen av investeringen i kroner og ører.
Det finnes flere måter å gjøre dette på.
Salgsøkning i kroner og ører – Selger du et produkt eller en tjeneste kan du måle effekten av dine SEO investeringer ved å møle salgsøkningen til nettstedet. Ved å sammenligne salgstallene måned for måned ser du hvor mye ekstra salg SEO investeringene har generert.
Antall nye kunder – En annen måte å vurdere verdien av SEO investerien på er å se på hvor mange nye kunder SEO investeringen genererer. Dette kan være et mer hensiktmessig måleparameter enn direkte salgsøknong, da LTV-verdien til en ny kunde er langt høyere enn verdien av den første ordre.
Med LTV-verdi menes: “Life Time Value”.
En fornøyd kunde vil komme tilbake og handle igjen og igjen. Verdien er av ny kunde må derfor se i lys av deres LTV-verdi.
Antall nye besøkende – I gamle dager ble “antall unike besøkende” ofte brukt som grunnlag for beregningen av verdien av et selskap. Ved å gange opp antall unike besøkende per måned med et tall som representerte verdien av disse besøkene fant man så selskapsverdien. I dag brukes slike verdi-setting metoder svært sjelden.
Antall nye besøkende er allikevel et relevant måleparameter, da det indirekte uttrykker hvor mye salgsøkningen vil bli som et resultat av at man har fått flere mennesker til å besøke landingssiden.
Vet du hvor mye du igjennomsnitt tjener på en ordre, og kjenner den gjennomsnittlige konverteringsraten til ditt nettsted, kan du beregne SEO verdien av antall nye besøkende slik:
La oss si at du normalt sett har en konverteringsrate på ca 2% på din landingsside, kan du regne en konverteringsrate fra Google som er høyere. La oss si 3%. Hvis du så vet at du igjennomsnitt tjener kr. 1.000 på en ordre og din besøksstatistikk viser at du har fått 1.000 flere unike besøkende dette måneden enn forrige kan du beregne SEO verdien av din SEO investering slik:
Antall nye besøkende x konverteringsrate = antall nye kunder 1.000 x 0,03 = 30 nye kunder
Antall nye kunder x gjennomsnittlig fortjeneste = SEO Verdi av SEO Investeringen
30 stk. x kr. 1.000 = kr. 30.000 denne måneden.
Konverteringsraten finner du ved å gå inn i din besøksstatistikk og se hvor mange unike besøkende du hadde forrige måned. Tell så opp hvor mange ordre hjemmesidene dine genererte forrige måned. Del så antall ordre på antall besøkende forrige måned for å finne din konverteringsrate.
Antall ordre / antall besøkende = Konverteringsrate
Hva er en forbedring fra nr. 5 til nr. 1 i Google`s SERP verdt?
På UniWeb sine sider fant jeg et eksempel som gjorde at jeg slapp å ordlegge meg selv, så jeg gjengir deres eksempel på hvordan du estimerer hva en forbedring i SERP rangeringen er verdt.
La oss si du selger hundeutstyr på en nettbutikk. Også tar vi for oss søkeordet “hundeutstyr”, ett søkeord som Google estimerer 5400 månedlige søk på. Hvis vi sier at du på nettbutikken din har en konverteringsfrekvens (antall salg per besøkende) på 2% og gjennomsnittlig bestillingsverdi er 300 kroner.
Da tjener du altså 600 kroner per 100 besøkende. Si nå at du ligger på 5. plass i Google, noe som ironisk nok gir ca 5% CTR.
Får du 270 besøk for dette søkeordet per måned. Dette tilsvarer 5,4 salg og en total på 1.620,-
Hvis vi nå sier du ligger på 1. plass, som gir ca 40% CTR. Vil du motta 2160 besøk for dette søkeordet. Dette tilsvarer 43,2 salg og en total på 12.960,-
Så mye kan faktisk en plassering i Google ha å si. Hva om du ikke lå på 5. plass, men helt nede på 14-15 som er på side to?
Du leser nå artikkelserien: Digital markedsføring >> SEO