Hjem 2020
Arkiver
Verdibasert ledelse
Ledelseteori hvor målet er å skape engasjement gjennom å utvikle og lede etter en verdibasert visjon.
Transformasjonsledelse
Er å utvikle en visjon mot noe som tar sikte på å forbedre, gjerne mål som går utover rene organisatoriske mål, f.eks. økt lønnsomhet.
Verdibasert ledelse i et organisasjons og profesjonsperspektiv
Verdibasert ledelse handler om å være seg bevisst på hvilke verdier organisasjonen ønsker å identifisere seg med. Hvilke kjerneverdier skal styre organisasjonens retning og liv?
Verdibasert ledelse i et refleksjonsperspektiv
Refleksjon er viktig for at en gruppe skal kunne fungere optimalt. Det er to grunner til dette. I alle organisasjoner vil det være mulig å tolke verdier i retning av forskjellige perspektiver og handlingsmønstre.
Verdibasert ledelse i et kulturperspektiv
For å forstå verdiene i en organisasjon må man også forstå den kulturen som finnes i organisasjonen fordi verdiene ikke står alene, men er tett knyttet opp til kulturen de opererer i.
Organisasjonskultur ( bedriftskultur )
De mønstrene av meninger, verdier, normer, roller, skikker o.l. som forteller medlemmene hvem de er, og hvordan de gjør saker og ting.
Elementene i en organisasjonskultur
Kjernene i en kultur består av et mønster av antakelser Grunnleggende antakelser som vi ikke tenker bevisst på og som oppfattes ubevisst som sannheter.
Verdi og verdier
I dagligtale benyttes begrepet verdi ofte om det som vi oppfatter som ”det gode”. Begrepet verdi står for: "Alt det som er verdifullt for menneske".
Verdityper – Hvilke verdityper finnes?
Begrepet verdi er en flerdimensjonal variabel som omfatter en lang rekke ulike typer og former for verdier. Her finner du en grovsortering.
Verdipyramiden: – Hvem skapes verdiene for?
Verdipyramiden viser hvem virksomhetens verdier skapes for og rangerer interessentene etter deres viktighet.
Verditolkning : – Hvordan forstå og tolke verdiene?
Det er den enkeltes individuelle verdier som bestemmer organisasjonens moral og etikk. Disse individuelle verdiene trenger ikke nødvendigvis å ha noen sammenheng med de verdiene som er formulert i det offisielle verdigrunnlaget.
Etisk verdianalyse, verdibudsjett og verdiregnskap
En gjennomgang av våre verdier for å prøve å endre våre moralske liv gjennom å sette opp et ønsket verdibudsjett og verdiregnskap etter en verdianalyse.
Verdistandard
De tre mest grunnleggende verdier i menneskers liv er i følge forskere innen verdibasert ledelse egenverdet, fornuften og formålet.
Verdigrunnlaget: – Hvilke og hvor mange verdier bør velges?
De valgte verdiene skal være betydningsfulle for flest mulig, dette medfører at de derfor kan være uspesifikke eller vage.
Tillit – den viktigste enkeltverdien
Tre ting er nødvendig for å styre en stat: våpen, mat og tillit. Av disse er tilliten det viktigste og det man sist må miste.
Sosiale og moralske normer
På hvilken måte påvirker våre normer vår atferd? I denne artikkelen finner du svarene på dette.
Moral og etikk
Hva er moral og etikk? Hvilke moralske og etiske retningslinjer bør man følge i livet og konflikter som innbefatter kjøpslåing og forhandlinger?
Hvordan lærer vi hva som er ”rett og galt”?
Hvilke verdier og normer vi legger til grunn for å avgjøre om en handling er moralsk og etisk riktig er noe vi lærer av omgivelsene våre gjennom sosialisering fra vi blir født til vi dør.
Samvittighet ( etisk vilje )
Samvittigheten kan beskrives som vår "indre stemme" som alltid snakker til oss når vi er i ferd med å gjøre noe vi anser som galt
Artefakter og symboler
Artefakter er alle konkrete fysiske gjenstander, tekst, språk og atferd i en kultur. Artefaktene er kulturtelle symboler som formidler informasjon om hva som kjennetegner de underliggende kulturelementene
Kulturuttrykk
Med kulturuttrykk menes: ”de ulike symbolske prosesser, objekter, strukturer og handlinger som inngår i kulturen"
Språk
Språk er det viktigste kjennetegnet som skiller mennesket fra andre vesener. Språket er helt sentralt i menneskelig tenkning og samhandling
Identitetskapene symboler
Med identitetskapene symboler menes symboler som gir virksomheten en identitet utad og en følelse av fellesskap og tilhørighet innad gjennom å signalisere hvem vi er og hva vi står for
Referansegruppe
Hva er en referansegruppe, og hvilken betydning har referansegruppene for vår atferd. I denne artikkelen finner du svarene på dette.
Sosialiseringsprosessen – et kraftig styrings- og læringsverktøy
Den prosessen alle mennesker, i alle samfunn, går gjennom for å lære normene, verdiene, ferdighetene og kunnskapene de trenger i samfunnet.
Arbeidsmodell for verdibasert ledelse
En gjennomgang av hva du som leder må huske på hvis du ønsker å ta i bruk verdibasert ledelse i din virksomhet.
Hvordan endre verdiene i organisasjonen?
Å endre eksisterende verdigrunnlag er ikke gjort over natten og kan ikke gjøres gjennom å utvikle noen enkle markedsføringskampanjer for de ansatte.
Lederens rolle i verdibasert ledelse
En gjennomgang av lederes rolle og hvilke forventninger som stilles til en verdibasert l
Sosiale roller (Uformelle- og formelle roller)
En gjennomgang av hvordan sosiale roller (Uformelle- og formelle roller) påvirker vår atferd og regler for rollefordeling
Medledelse
Medledelse kjennetegnes ved at begge parter, både den som ledes og den som leder er enige i at de begge er til i kraft av hverandre En leder kan ikke tvinge frem medledelse hos dem han leder, det må han få av de andre.
Selvledelse (empowerment) og positivt lederskap
Med selvledelse menes metoder, ferdigheter og strategier som en kan benytte seg av for å styre egne aktiviteter og målsettinger.