Lesetid (240 ord/min): 4 minutter
Innholdsfortegnelse
Hva er en webserver?
En webserver eller vevtjener er et dataprogram som lagrer og utleverer data til internett.
Som vi tidligere har vært inne på så vet nettleseren din ikke hvor en bestemt nettadresse (URL) er når du skriver inn en URL i nettleseren din for å komme til en bestemt nettside. Nettleseren din vil først spørre sin nærmeste DNS om hvor domene i nettadressen (URL) du spør etter befinner seg. Navnetjeneren (DNS) vil så returnere en IP-adresse til nettleseren som forteller hvilken webserver domene bruker. Navnetjeneren vil så prøve å koble seg opp mot denne nettadressen og webserveren på port 80 eller 443 hvis det skal etableres en sikker tilkobling.
Når webserveren mottar forespørselen om en bestemt nettadresse (URL) vil webserveren først sjekke om domene er konfigurert for denne webserveren. Dvs. om domene bruker denne webserveren eller ikke. Bruker domene denne webserveren vil programmet så finne ut hvilken root mappe dette domene bruker og hvor i denne rot-strukturen den etterspurte siden befinner seg. Deretter vil webserveren redirekte kallet til denne mappen hvor siden ligger.
Når kallet endelig kommer til siden (filen) vil filen bli kjørt på webserveren hvis webserveren har installert alle de teknologiene og programmene nettsiden krever for å virke som tiltenkt. Hvilke teknologier webserveren støtter er avhengig av hostmasteren som har satt opp webserveren og hvilket operativsystem (OS) som brukes i bunn.
Etter at nettsiden er kjørt vil resultatet bli sendt tilbake til nettleseren som etterspurte siden og bli vist på skjermen til brukeren.
Hvilke webservere finnes?
Det finnes idag flere ulike webservere å velge mellom. Hvilken webserver det er mulig å installere på den fysiske serveren (maskinvaren) er avhengig av hvilket operativsystem serveren benytter. De to dominerende OS-plattformene på Internett er idag:
- Linux (markedsandel over 66 %)
- Windows (markedsandel rundt 18%)
De største webserverne er idag:
- Apache (makedsandel ca. 66%)
- IIS (markedsandel ca. 18%)
- nginx (markedsandel ca. 8%)
- Google (markedsandel ca. 5%)
Apache web server er fortsatt verdens dominerende web server med en markedsandel på rundt 2/3. Apache web servere kan kjøres på alle servere med et Linux basert operativsystem.
Utviklingen for Windows web servere (IIS) har gått nedover de siste årene til under 20% idag.
Den store vinneren de siste 5 årene har vært nginx som har økt de siste årene til rundt 6%. Deres fremgang har kommet gjennom å ta markedsandeler fra så vel Linux som Windows. Deres fremgang har vært bemerkelsesverdig. Spesielt siden dette operativsystemet ikke kom på markedet før i 2004.
Google sin markedsandel har ligget stabilt mellom 3 og 5% de siste 5 årene.
Hvilken webserver bør jeg velge?
Hvilken webserver du bør velge er delvis avhengig av hvilken programmeringsteknologi du utvikler nettsidene dine i og hvilke databaseformater du gjør deg avhengig av.
Har du utviklet nettsidene dine med bruk av programmeringspråkenee ASP eller ASP.NET og/eller er avhengig av datbaseformatene MS Access eller MS SQL må du kjøre nettsidene dine på en IIS webserver. Dette fordi dette er Microsoft sine patenterte teknologier og må kjøres på en IIS webserver.
Er du ikke avhengig av disse teknologiene kan du kjøre nettsidene dine på hvilken som helst webserver, da alle de andre programmeringspråkene er åpen kildekode som kan kjøres på alle webservere.
Valg av hosting løsning
For å kunne publisere egne nettsider som er knyttet til ett domene kreves det at du har en tilgang til en webserver som kan kjøre de teknologiene dine nettsider krever. For å få dette til i praksis er det ikke tilstrekkelig å tilgang til bare en webserver. Normalt trenger du også tilgang til en:
- FTP-server som du kan bruke til å laste opp og ned filer til ditt nettsted.
- Database server som driver nettstedets database. Det mest brukte database formatet på Internett idag er mySQL som er en åpen kildekode som du gratis kan laste ned og installere.
- Mailserver som du kan benytte til å sende og motta epost til domene.
Alle disse tjenestene styrer du selv normalt gjennom et webbasert kontrollpanel på webserveren du kan logg inn på via din nettleser.
For å kunne installere webserveren og de andre server tjenestene du trenger trenger du maskinvare i form av en server koblet til Internett via raske Internett linjer. Du har er tre valg:
- Dedikert server – en egen fysisk server som har installert alle de tjenestene du trenger og som er knyttet til en egen IP-adresse og som kun kjører ditt domene og nettsted. Dette er den dyreste og mest kompetansekrevende løsningen, da du selv må dekke alle infrastruktur kostnadene og ha kompetansen til å drifte og vedlikeholde alle tjenestene på serveren.
- Virtuell server – er ikke en egen server, men en stor server som er delt opp i flere mindre servere som er satt opp spesifikt for hvert enkelt nettsted/bruker. Siden flere deler en større fysisk server en en felles linje er virtuelle servere vesentlig rimeligere enn dedikerte servere, men like kompetansekrevende siden det er du selv som er ansvarlig for drift og vedlikehold av alle tjenestene på serveren.
- Webhotell – her leier du deg inn på en større webserver som du deler med mange andre domener og nettsteder. Her betaler du en månedlig leie for tjenestene du trenger og du slipper å ha ansvaret for driften og vedlikeholdet av serveren, da dette inngår som en del av leien. Siden dette er et spleiselag er dette den rimeligste og minst kompetansekrevende løsningen og derfor også den løsningen flest velger.
Du leser nå artikkelserien: TCP/IP nettverk