Domene og webhotell fra OnNet.no

Hva er en risiko og sårbarhetsanalyse (ROS)?

Risiko- og sårbarhetsanalyse (ROS-analyse) er en systematisk prosess vi bruker for å identifisere, vurdere og håndtere risiko og sårbarheter knyttet til en beslutning (f.eks. om aktiviteter, prosjekter eller organisasjonen). Målet er å forstå hvilke farer som kan oppstå, hvilken sannsynlighet og alvorlighet de har, samt hvilke risikoreduserende tiltak som kan iverksettes for å redusere risikoen og styrke robustheten.

ROS-analyser er spesielt viktig i beredskapsplanlegging, men den kan også anvendes på mange andre områder, som for eksempel i prosjektledelse, infrastrukturutvikling, sikkerhet, forretningsdrift, og samfunnsplanlegging, for å minimere negative konsekvenser ved beslutninger og uforutsette hendelser.

Hva er en risikoanalyse?

Risikoanalyse er:

et verktøy som brukes for å skaffe oss en oversikt over risikoen vi er utsatt for, på en systematisk måte.

Risikoanalyse er en analyseteknikk som går ut på å lage ulike scenarioer som vi kan studere og analysere for å få innsikt i hva som kan skape en fremtidig krise eller utgjøre en risiko, og hva konsekvensene av dette eventuelt vil være. F.eks. risikoen knyttet til en beslutning, tiltak, aktivitet, system eller situasjon. Hensikten med analysen er å gi oss informasjonen vi trenger for å foreta en risikovurdering av en beslutning, slik at vi kan unnlate å velge de beslutningalternativene som har høyest risiko.

Kan vi ikke unngå risikoen må vi iverksette risikoreduserende tiltak for og utvikle kriseplaner for, slik at vi vet hvordan vi skal håndtere hendelsen hvis den oppstår.

Formålet med en ROS-analyse

Risikoanalysen gjennomføres grovt sett ved å svare på tre grunnleggende spørsmål:

  1. Hva kan gå galt?
  2. Hva er sannsynligheten for at de uønskede hendelsene inntreffer?
  3. Hvilke konsekvenser kan de uønskede hendelsene medføre?

Disse tre punktene kan utdypes slik:

  1. Identifisere risikoer: Finne frem til alle mulige hendelser som kan føre til skade eller negative konsekvenser. Dette inkluderer både interne og eksterne risikoer, samt både naturlige og menneskeskapte hendelser. Se risikoformer for full oversikt.

  2. Vurdere sårbarheter: Identifisere svakheter i systemer, prosesser eller infrastruktur som kan øke sannsynligheten for eller konsekvensene av en risiko.

  3. Evaluere konsekvenser: Vurdere konsekvensene av potensielle risikoer med tanke på ulike dimensjoner som sikkerhet, økonomiske tap, miljøskader, og sosial eller politisk stabilitet. Dette gjøres ved å gjennomføre en konsekvensanalyse.

  4. Utvikle risikohåndteringstiltak: Anbefale risikoreduserende tiltak for å redusere sannsynligheten for at risikoene oppstår, eller for å minimere konsekvensene dersom de oppstår.

  5. Forberede på krisehåndtering: Sikre at organisasjonen eller samfunnet er best mulig rustet til å håndtere krisesituasjoner ved å utvikle beredskapsplaner basert på identifiserte risikoer og sårbarheter.

God risikostyring på alle nivå i virksomheten er en av de viktigste suksesskriteriene for om virksomheten lykkes eller ikke. Risikoanalyser har mange anvendelser, f.eks. innenfor økonomi, finans, teknologi, prosjektstyring osv., og kan brukes til å vurdere mange forskjellige typer risiko, f.eks. kostnader, miljøskader, helseskader, dødsfall, tap av renommé osv.

I en risiko- og sårbarhetsanalyse fokuserer vi på både sannsynligheten og konsekvensene.

Elementene i en risiko- og sårbarhetsanalyse (ROS)

You need to be logged in to view the rest of the content. Vennligst . Ikke medlem? Bli med oss