Domene og webhotell fra OnNet.no

Spread

Prisen en aksje selges for vil ikke sammenfalle helt med prisen den kjøpes for. Det vil alltid være litt dyrere å kjøpe aksjen, og denne differansen kalles ”spread”. Dette er fortjenesten meglerne har på handelen mellom kundene.

Kurtasje

I tillegg til spread må du betale meglerhuset et meglerhonorar for å både kjøpe og selge aksjer for deg. Et slikt meglerhonorar kalles kurtasje, eller «kurt», som proffene ofte sier.

Kurtasjen er et honorar du må betale hver gang du kjøper eller selger en aksjepost, stor eller liten. Mange små handler med små beløp kan derfor medføre at kurtasjen spiser opp en eventuell fortjeneste. Det gjelder derfor å holde antall små transaksjoner nede på et minimum hvis du ønsker å tjene penger på aksjer.

Sett deg derfor godt inn i kurtasjen og gebyrene meglerhuset beregner seg når du skal velge meglerhus. Husk i denne sammenhengen at alle meglerne har ulike priser for handel på utenlandske børsene i forhold til den norske. Sjekk derfor hvilken kurtasje de ulike Internett meglerne tilbyr for de børsmarkedene du primært kommer til å handle i. Det er denne kurtasjen som til syvende og sist teller, og ikke kurtasjen for handler i markeder du ikke er interessert i.

Kurtasjen trekkes normalt etterskuddsvis fra kontoen din og er ikke inkludert i den totale kostnaden du ser når du legger inn ordren. 

Hva avgjør kurtasjen og hvor stor er den?

You need to be logged in to view the rest of the content. Vennligst . Ikke medlem? Bli med oss
Kjetil Sander
Kjetil Sander (f.1968) grunnlegger, redaktør, forfatter og serieentreprenør. Gunnla Kunnskapssenteret.com i 2001 (i dag eStudie.no) og har siden vært portalens redaktør. Utdannet Diplom økonom og Diplom markedsfører fra BI/NMH. Har i dag mer enn 30 års erfaring som serieentreprenør, leder og styremedlem.